Variants of carrot production technology and costs of manual and mechanical works Warianty technologii produkcji marchwi a koszty prac ręcznych i mechanicznych
Cost analysis of manual and machine works related to production of carrots was carried out in the context of supply of the fresh vegetables market for four technological variants of a varied level of works mechanization in a horticultural farm, where the surface of carrot crop was 3.67 ha. Technology based on the use of machines applied previously for agricultural production in small-area farms with a great participation of human labour was accepted as a basic carrot production technology. Based on the analysis of possibilities of using new solutions of machines in the previous production technology, variants were developed, the assumption of which was reduction of costs of manual and mechanical works. For the developed four variants of carrot production technology, incurred human labour costs and costs of machines and tools exploitation were determined. Minimal costs of human labour and machine exploitation were accepted as a criterion of selection of the best variant. 4th variant, which was characterized with the lowest costs of human labour and machines exploitation, which constituted 12,570 PLN·ha-1 was recognized as optimal, from among four developed and recommended for use in small area horticultural farms. Costs of human labour and machines exploitation in this variant were lower than the costs incurred in the 3rd variant by 5,100 PLN·ha-1, in the 2nd variant by 9,995 PLN·ha-1, and by 13,536 PLN·ha-1 than calculated in the 1st variant.
Przeprowadzono analizę kosztów prac ręcznych i maszynowych produkcji marchwi na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych dla czterech wariantów technologicznych o zróżnicowanym poziomie zmechanizowania prac w gospodarstwie ogrodniczym, w którym powierzchnia uprawy marchwi wynosiła 3,67 ha. Za podstawową technologię produkcji marchwi przyjęto technologię opartą na wykorzystaniu maszyn stosowanych wcześniej do produkcji rolniczej w gospodarstwach małoobszarowych z dużym udziałem pracy ludzkiej. Na podstawie analizy możliwości zastosowania w dotychczasowej technologii produkcji nowych rozwiązań maszyn, opracowano warianty, których założeniem było zmniejszenie kosztów prac ręcznych i mechanicznych. Dla opracowanych czterech wariantów technologii produkcji marchwi określono poniesione koszty pracy ludzkiej i koszty eksploatacji maszyn i narzędzi. Za kryterium wyboru najlepszego wariantu przyjęto minimalne koszty pracy ludzkiej i eksploatacji maszyn. Za optymalny, spośród czterech opracowanych i zalecanych do stosowania w małoobszarowych gospodarstwach ogrodniczych, uznano wariant IV, charakteryzujący się najniższymi kosztami pracy ludzkiej i eksploatacji maszyn wynoszącymi 12 570 zł·ha-1. Koszty pracy ludzkiej i eksploatacji maszyn w tym wariancie były niższe od ponoszonych w wariancie III o 5 100 zł·ha-1, w II o 9 995 zł·ha-1, i o 13 536 zł·ha-1 od wyliczonych w wariancie I.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00