Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Granulated coffe grounds effect on selected physico-chemical and functional properties of soil

Tytuł:
Granulated coffe grounds effect on selected physico-chemical and functional properties of soil
Wpływ granulowanych fusów powstających po parzeniu kawy na wybrane właściwości fizyko-chemiczne i funkcjonalne gleby
Autorzy:
Piekut, J.
Obidziński, S.
Kowczyk-Sadowy, M.
Suchocka, U.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/93464.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
biowaste
soil additions
granulated coffee grounds
soil
bioodpady
dodatki do gleby
granulowane fusy z kawy
gleba
Źródło:
Agricultural Engineering; 2017, 21, 4; 73-81
2083-1587
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The study evaluates granulated coffee grounds use as an additive to soil. Specific physico-chemical and functional properties of soil that enable assessment of its fertility and that have a possible impact on plants growth and development were analysed. The research proved that granulated coffee grounds added to soil increase sorption properties and decrease pH of the soil solution. Moreover, the increase of the phenol compounds that decreased the germination ability and reduced the length of roots of a test plant, namely winter wheat, was reported.

Celem przeprowadzonych badań była ocena wykorzystania granulowanych fusów po zaparzeniu kawy naturalnej jako dodatku do gleby. Analizie poddano wybrane parametry fizykochemiczne i funkcjonalne gleby umożliwiające ocenę jej żyzności oraz mających potencjalny wpływ na wzrost i rozwój roślin. Przeprowadzone badania wykazały, że dodatek do gleby granulowanych fusów z kawy powoduje wzrost właściwości sorpcyjnych oraz obniża pH roztworu glebowego. Ponadto stwierdzono wzrost zawartości związków fenolowych, które spowodowały obniżenie zdolności kiełkowania jak i redukcje długości korzeni rośliny testowej, którą była pszenica ozima.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies