Comparison of the content of phenolic compounds and antioxidant activity of white, red and black currants (Ribes sp.) extracts Porównanie zawartości związków fenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej ekstraktów wodnych z białych, czerwonych oraz czarnych porzeczek (Ribes sp.)
The aim of this study was to compare the content of antioxidant compounds and the antioxidant activity of extracts from white, red and black currants (Ribes sp.). The chemical properties verified included determinations of anthocyanins and other phenols by HPLC-DAD-MS, total antioxidant activity by standard spectrophotometric tests (ABTS, DPPH and FCR), and profiles of antioxidants by TLC with visualization reagents (ABTS, DPPH, FC) and postcolumn derivatization with ABTS reagent. The results obtained showed that the studied varieties of Ribes sp. differed mostly in the content of anthocyanins and hence in antioxidant activity. The highest content of phenolic compounds, as well as the highest antioxidant activity exhibited black currant extract, followed by red currant extract and white variety.
Celem przeprowadzonych badań było porównanie zawartości związków o charakterze przeciwutleniaczy oraz aktywności biologicznej wodnych ekstraktów z białej, czerwonej i czarnej odmiany porzeczki (Ribes sp.). Charakterystyka chemiczna ekstraktów została ustalona poprzez oznaczenie związków z grupy fenoli z użyciem techniki HPLC-DAD-MS, całkowitej aktywności przeciwutleniającej za pomocą standardowych testów spektrofotometrycznych (ABTS, DPPH, FC), a także sporządzenie profili przeciwutleniaczy z użyciem technik TLC z wizualizacją odczynnikami (ABTS, DPPH i FC) oraz deprywatyzacji postkolumnowej z użyciem odczynnika ABTS. Otrzymane wyniki wykazały, że badane odmiany porzeczek różnią sie głównie zawartością związków z grupy antocyjanów, co wiąże się z różnicami w aktywności przeciwutleniającej tych odmian. Najwyższą zawartością związków fenolowych, jak również najwyższą aktywnością przeciwutleniającą charakteryzował się ekstrakt z odmiany czarnej, następnie odmiany czerwonej i białej.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00