Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The comparison of the structure of humic acids from soil amended with different sources of organic matter

Tytuł:
The comparison of the structure of humic acids from soil amended with different sources of organic matter
Porównanie struktury kwasów huminowych z gleb po wprowadzeniu materii organicznej z różnych źródeł
Autorzy:
Kwiatkowska-Malina, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/905629.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej. Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej
Tematy:
comparison
soil structure
humic acid
soil organic matter
organic matter source
ecosystem protection
Źródło:
Polish Journal of Soil Science; 2015, 48, 1
0079-2985
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Soil organic matter (SOM) is an essential soil constituent. The deficiency of SOM is an essential problem in many regions in Poland. Diversity of organic matter and the environment create varying structures and compositions, and thus differences in properties of humic substances (HS) especially humic acids (HAs). It was found that soil amendment with organic matter resulted in improving of soil and HAs properties compared with non-treatment ones. The results obtained provided the following evidences. With respect to HAs: an increasing content of carboxylic groups in HAs from amended soils; a major content of aromatic ring systems; higher carbon, nitrogen, hydrogen, and sulphur and lower oxygen contents comparing to the control; the addition of straw caused an increase of carbon content in HAs particles and, consequently a decrease of the C:H ratio; higher content of oxygen functional groups compared with non-treated ones. Organic matter from straw is more resistant to fast decomposition as compared to compost and it shows higher long-term sorption capacity. Therefore, straw may be an equivalent to natural sources of SOM in terms of agriculture and ecosystems protection.

W zależności od rodzaju egzogennej materii organicznej (obornik, kompost, słoma) wprowadzonej do gleb wyekstrahowane kwasy huminowe charakteryzowały się różnymi właściwościami. Stwierdzono, że w kwasach huminowych wystąpił wzrost zawartości grup karboksylowych i fenolowych, większy udział struktur aromatycznych. W kwasach huminowych z gleb nawożonych stwierdzono większą zawartość węgla, wodoru, azotu i siarki oraz niższą zawartość tlenu w porównaniu do kwasów huminowych z gleb bez dodatku egzogennej materii organicznej. Dodatek słomy spowodował wzrost zawartości węgla w składzie pierwiastkowym kwasów huminowych a w konsekwencji zmniejszenie stosunku C:H. Materia organiczna ze słomy jest bardziej odporna na szybki rozkład w porównaniu z kompostem.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies