Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The impact of anthropopreassure and weather conditions on the mineral nitrogen content in the organic soils from fen peatlands (Stolowe Mountains, Sw Poland)

Tytuł:
The impact of anthropopreassure and weather conditions on the mineral nitrogen content in the organic soils from fen peatlands (Stolowe Mountains, Sw Poland)
Wpływ antropopresji oraz warunków pogodowych na zawartość azotu mineralnego w glebach organicznych z obszaru stokowych torfowisk niskich w Górach Stołowych
Autorzy:
Glina, B.
Bogacz, A.
Pikus, H.
Pawluczuk, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/905499.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej. Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej
Źródło:
Polish Journal of Soil Science; 2016, 49, 1
0079-2985
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
At the turn of the 19th and 20th centuries large peatland areas of the Stołowe Mountains were drained for the forestry use. The aim of the study was to assess the real impact of the natural (climate) and anthropogenic (forestry drainage) factors on the actual nitrogen mineralization in the shallow organic soils in the Stołowe Mountains National Park (SMNP). For the needs of the study, two research transects were established on the fen peatlands located in the central part of the SMNP. Each transect consisted of three sampling plots. The soil samples for the basic soil properties analysis were sampled in April, while undisturbed soil samples for mineral nitrogen were collected in April (spring), July (summer) and October (autumn) to show the seasonal dynamics of nitrogen mineralization. The obtained results revealed that the currently investigated fen peatland soils were rather slightly affected by the drainage network remains. A vast domination of ammonium over the nitrate form observed in the study soils during the growing season might indicate a periodical soil moisture increase limiting the mineralization process. The amount of precipitation and soil moisture had dominant impact on the N mineralization process, especially on the N-NO₃ concentrations.

Na przełomie XIX i XX wieku znaczne obszary torfowiskowe Gór Stołowych zostały odwodnione w celu pozyskania nowych terenów pod zalesienia monokulturą świerka. Celem badań była ocena wpływu wybranych naturalnych (klimat) i antropogenicznych (drenaż, użytkowanie leśne) czynników na proces mineralizacji azotu w płytkich glebach organicznych z obszaru Parku Narodowego Gór Stołowych. W ramach badań zaprojektowano dwa transekty badawcze na obszarze stokowych torfowisk niskich zlokalizowanych na północnych stokach wierzchowiny Skalniaka. Każdy z transektów składał się z trzech powierzchni badawczych. Próbki glebowe do podstawowych analiz właściwości gleb pobrano w kwietniu. Próbki gleby o nienaruszonej strukturze do analizy zawartości mineralnych form azotu pobrano w kwietniu (wiosna), lipcu (lato) oraz w październiku (jesień),w celu wykazania sezonowej dynamiki mineralizacji azotu. Uzyskane wyniki wskazały, że obecnie badane płytkie gleby organiczne są raczej w niewielkim stopniu odwadniane przez starą sieć drenarską. Obserwowana zdecydowana dominacja amonu nad formą azotanową może wskazywać na okresowy wzrost wilgotności, co ogranicza proces mineralizacji. Aktualnie to zmienne czynniki pogodowe, głównie opady oraz wilgotność gleby determinują ilość uwalnianych form mineralnych azotu, co potwierdziła analiza statystyczna.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies