Optimal chemical and spring balance weighing designs for estimation total weight
are considered. In this paper we study weighing designs in which the errors are non-positive correlated
and have equal variances. A lower bound for the variance of estimated total weight is attained
and the necessary and sufficient conditions for the attainability of this lower bound are
given. There are given construction methods and a few examples of the design matrices.
W pracy przedstawiono teorię estymacji całkowitej masy obiektów zarówno w sprężynowym
jak i w chemicznym układzie wagowym przy założeniu, że błędy pomiarów dokonywanych
w tych układach są ujemnie skorelowane. Podano dolne ograniczenie wariancji estymatorów oraz
warunki konieczne i dostateczne, przy spełnieniu których to dolne ograniczenie jest osiągnięte.
Praca jest podsumowaniem i zebraniem wiadomości dotyczących tego zagadnienia poszerzonym
o metody konstrukcji i przykłady macierzy odpowiednich układów eksperymentalnych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00