Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza archeozoologiczna szczątków zwierzęcych ze stanowiska Bnin, stan. 20, gm. Kórnik, woj. wielkopolskie

Tytuł:
Analiza archeozoologiczna szczątków zwierzęcych ze stanowiska Bnin, stan. 20, gm. Kórnik, woj. wielkopolskie
Archaeozoologic analysis of animal remains from Bnin, site 20, commune Kórnik, the Wielkopolskie Voivodeship
Autorzy:
Osypińska, Marta
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/896812.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Narodowy Instytut Dziedzictwa
Tematy:
Archaeozoology
animal management
breeding
meat consumption
animals in prehistory
Źródło:
Raport; 2014, 9; 297-302
2300-0511
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
During the survey on site 20 at Bnin, 69 animal remains were found. They came from settlement of both the Lusatian culture, the Przeworsk culture and from early Middle Ages. During the archaeozoologic analysis, the features of the Lusatian culture contained only the remains of ruminants: cattle (21 fr.), sheep and goat (2 fr.). In the features dated back to the settlement of the Przeworsk culture 4 fr. cattle bone were found. In early-medieval osteologic materials 17 fr. remains of cattle and pigs were observed and two bones of a little ruminant. The condition of preservation and low frequency did not enable sex, age and morphology analysis. Goat’s bones contained typical traces of consumption processing (cuts, burning) and utility (awl).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies