This study aimed to evaluate the antioxidant properties, α -glucosidase inhibitory activity, and the total content of polyphenols and flavonoids in the selected antidiabetic herbal blends (1-6), used traditionally in diabetes. The strongest antioxidant activity (DPPH and CUPRAC) was observed in extracts from blends 1 and 6 (IC50 <70 μg/ml, IC0,5 <110 μg/ml, respectively). Extracts from these blends also contained most of the polyphenolic compounds (>40 mg GAE/g), had a high content of flavonoids (6 - 10.96 mg QE/g, 1 - 7.51 mg QE/g) and the highest α-glucosidase inhibiting capacity (for 1 >90%, for 6 >90% and 5,55%, while for acarbose 1.76% and 0.93% at the 100 μg/ml and 10 μg/ml, respectively).The antioxidant activity of 1 and 6 correlated with the content of polyphenols and α-glucosidase inhibitory properties and indicates the existence of this mechanism in supporting the treatment of type 2 diabetes and diabetic complications by the above preparations.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00