Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Studies on additive properties of some processing operations

Tytuł:
Studies on additive properties of some processing operations
Studium addytywności procesów przeróbczych
Autorzy:
Malewski, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/89216.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Politechnika Wrocławska. Wydział Geoinżynierii, Górnictwa i Geologii. Instytut Górnictwa
Tematy:
mineral processing
operation modeling
simulation
prediction accuracy
Źródło:
Mining Science; 2013, 20; 57-69
2300-9586
2353-5423
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The accuracy of prediction of mineral processing operation by partial effects summation is analyzed. Methodological and practical aspects of the problem are discussed using laboratory studies of selected comminution and classifying operations as examples. Laboratory experiments show that the effects of examined mineral processing operation depend on simultaneously running processes of classification and comminution. The influence rate of interaction between both processes on the final results is significant, but in some cases it may be neglected. The obtained results have preliminary character and needed a further verification.

W artykule przedstawiono zagadnienie nieaddytywności procesów przeróbczych, jakie występuje w realnych procesach i które powinno być brane pod uwagę w przypadku konstruowania matematycznych modeli efektywności operacji uwzględniających wpływ składu ziarnowego. W warunkach laboratoryjnych wykonano testy i pomiary wydajności i składu ziarnowego na sześciu różnych maszynach: kruszarkach, młynach, przesiewaczu wibracyjnym i klasyfikatorze powietrznym. Badania pokazały, że w przypadku wydajności maszyn rozdrabiających i sprawności przesiewania modele tych operacji powinny uwzględniać nieaddytywność procesu.. Natomiast różnice (dP) w składzie ziarnowym produktów rozdrabiania były niewielkie i nie przekraczały trzech procent.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies