Tytuł pozycji:
Zmiany w produkcji buraka cukrowego w województwie kujawsko-pomorskim w latach 2002–2011
- Tytuł:
-
Zmiany w produkcji buraka cukrowego w województwie kujawsko-pomorskim w latach 2002–2011
Changes in sugar beet production in the Kujawsko-Pomorskie voivodeship in 2002-2011
- Autorzy:
-
Artyszak, A.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/888391.pdf
- Data publikacji:
-
2013
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing; 2013, 09[58]
2081-3430
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono na podstawie danych GUS zmiany w produkcji buraka
cukrowego w województwie kujawsko-pomorskim w latach 2002–2011. W tym okresie
powierzchnia uprawy buraka cukrowego zmniejszyła się o 30,3%, plony zwiększyły się o 7,5%,
a zbiory zmalały o16,2%. Od 2002 roku do 2010 roku areał buraka cukrowego najbardziej
został ograniczony w powiatach: świeckim (o 57,4%) i żnińskim (o 44,9%). W 2002 roku w 25
gminach o największej powierzchni uprawy buraka cukrowego roślina ta zajmowała 26,4 tys.
ha (48,8% areału w województwie). Do 2010 roku powierzchnia uprawy w analizowanych
gminach zmniejszyła się o 25,2% (do 19,7 tys. ha ) w stosunku do 2002 roku (51,3% areału
buraka cukrowego w całym województwie). Głównym powodem ograniczenia produkcji buraka
cukrowego była reforma rynku cukru w Unii Europejskiej w latach 2006–2009.
The paper presents the CSO data changes in sugar beet production in the Kujawsko-Pomorskie
voivodeship in 2002-2011. During this period the growing area under sugar beet decreased by
30.3%, yields increased by 7.5%, and decreased harvest o16.2%. From 2002 to 2010 sugar beet
area has been reduced in most district: swiecki (by 57.4%) and zninski (by 44.9%). In 2002, the 25
communes with the largest area under sugar beet was occupied 26.4 thousand ha (48.8% of the
area in the voivodeship). By 2010, the area of sugar beet in the analyzed communes decreased by
25.2% (19,7 thousand ha) compared to 2002 (51.3% of the area of sugar beet in the entire
voivodeship). The main reason for limiting the production of sugar beet was the reform of the
sugar market in the European Union in 2006-2009.