Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Procesy obiegu wody, erozji gleb i denudacji chemicznej w zlewni Bystrzanki

Tytuł:
Procesy obiegu wody, erozji gleb i denudacji chemicznej w zlewni Bystrzanki
Water circulation, soil erosion and chemical denudation in flysh catchment area
Autorzy:
Bochenek, W.
Gil, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/887007.pdf
Data publikacji:
2007
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
denudacja chemiczna
erozja gleb
gleby
obieg wody
splyw podpowierzchniowy
splyw powierzchniowy
zlewnia Bystrzanki
Źródło:
Scientific Review Engineering and Environmental Sciences; 2007, 16, 2[36]
1732-9353
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
These procesess are conditioned by natural parameter of environment and its using. There were evaluate the surface runoff and erosion values on different kinds farming land on base of long-term measurements. Annual size surface fl ow and soil erosion were correlated mutually and with precipitation. The subsurface runoff is important element of water circulation. Authors showed the amount and course this process. There were showed the course of chemical denudation process in selected periods towards water circulation. There also compared relation beetwen soil erosion procesess on slope and in the river channel.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies