Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analysis of the accidental release of chlorine

Tytuł:
Analysis of the accidental release of chlorine
Autorzy:
Stolecka, Katarzyna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/88684.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Stowarzyszenie Menedżerów Jakości i Produkcji
Tematy:
chlorine
hazard zones
toxic
chlor
strefy zagrożenia
Źródło:
System Safety : Human - Technical Facility - Environment; 2019, 1, 1; 149-155
2657-5450
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Due to its properties, chlorine is one of the highly toxic substances used by humans. This gas attacks the respiratory system, eyes and skin. In higher concentrations, its inhalation leads to death. It is mainly used in water treatment plants where it guarantees a bacteriologically safe water in water supply systems. It is also used as a disinfectant and bleaching agent. The use, transport and storage of chlorine may pose serious hazard associated with its uncontrolled release from technological installations or tanks. The level of this threat will depend on the run of the release scenario or meteorological conditions. The article presents an analysis of the hazards associated with the uncontrolled release of chlorine. The ranges of zones with dangerous level of gas concentration are presented as a result of its instantaneous and continuous release.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies