Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zróżnicowanie składu granulometrycznego jako skutek erozji eolicznej gleb lekkich

Tytuł:
Zróżnicowanie składu granulometrycznego jako skutek erozji eolicznej gleb lekkich
Light soil granulometric structure differentiation as result of wind erosion
Autorzy:
Czajka, M.
Podsiadlowski, S.
Walkowiak, R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/886276.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
erozja eoliczna zob.erozja wietrzna
erozja gleb
erozja wietrzna
gleby lekkie
kriging
sklad granulometryczny
wies Bablin
woj.wielkopolskie
zroznicowanie
Źródło:
Scientific Review Engineering and Environmental Sciences; 2008, 17, 2[40]
1732-9353
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wind erosion is an important soil structure forming factor. Concerning mostly light soils covering for the most part of the European Plains, including Central Poland. Wind erosion susceptibility depends mostly on the aggregate and granulometric structure of the soil. The aim of the paper is to use geostatistical methods to map the changeability of the granulometric structure of the soil on the experimental fi eld in the case of its great variability, and description of the soil cultivation methods which minimizes loss of soil caused by wind erosion.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies