Chmiel (Humulus lupulus L.) jako surowiec o właściwościach prozdrowotnych: aktualny stan wiedzy Common hop (Humulus lupulus L.) as a raw material with health properties: the current stae of knowledge
Właściwości prozdrowotne substancji pochodzenia roślinnego są obecnie jednym z głównych kierunków badań naukowych. Rynek żywności, suplementów diety i innych preparatów mających właściwości prozdrowotne zainteresował się właściwościami chmielu. Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus L.) jest rośliną wieloletnią, a jej pędy roczne dorastają na-wet do 9 m wysokości. Uprawa chmielu wymaga optymalnych warunków wzrostu, zwłaszcza w odniesieniu do długości ekspozycji na światło, temperaturę, rocznych opadów i żyzności gleby. Chmiel najczęściej kojarzony jest jako składnik odpowiedzialny za charakterystyczną goryczkę piwa. Szyszki żeńskich roślin chmielu zawierają znaczne ilości substancji goryczkowych oraz składników, które mogą wykazywać korzystne oddziaływanie na zdrowie. Związki te mają działanie uspokajające, nasenne oraz przeciwzapalne. Celem pracy była charakterystyka warunków uprawy i właściwości chmielu jako surowca o właściwościach funkcjonalnych.
Health-related properties of substances of vegetable origin are currently one of the main directions of scientific research. The market of food, dietary supplements and other preparations with pro-health properties has been interested in the properties of hops. Common hop (Humulus lupulus L.) is a perennial plant and its annual shoots grow up to 9 m in height. Hop growing requires optimal growth conditions, especially in relation to the length of exposure to light, temperature, annual rainfall and soil fertility. Hops are usually associated as the ingredient responsible for the characteristic bitter-ness of beer. Cones of female hop plants contain significant amounts of bitter substances and ingredients that may have a beneficial effect on health. These compounds have a calming, hypnotic and anti-inflammatory effect. The purpose of the work was to characterize the growing conditions and properties of hops as a raw material with functional properties.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00