Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Uprawa szparaga (Asparagus officialis L.) jako surowca o właściwościach funkcjonalnych. Cz.II. Charakterystyka żywieniowa

Tytuł:
Uprawa szparaga (Asparagus officialis L.) jako surowca o właściwościach funkcjonalnych. Cz.II. Charakterystyka żywieniowa
Cultivation of szparaga (Asparagus officinalis L.) as raw material with functional properties. Part 2. Nutritional characteristics
Autorzy:
Dziedziński, Marcin
Szczepaniak, Oskar
Szymanowska, Daria
Szulc, Piotr
Bielec, Dorota
Kobus-Cisowska, Joanna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/883558.pdf
Data publikacji:
2019-09-05
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
szparagi
sklad chemiczny
zwiazki bioaktywne
polifenole
glutation
saponiny
wartosc odzywcza
warzywa
szparag lekarski
Asparagus officinalis
uprawa roslin
Asparagus officinalis L
cultivation
nutritional properties
polyphenols
Źródło:
Technika Rolnicza Ogrodnicza Leśna; 2019, 3; 5-8
1732-1719
2719-4221
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Szparag (Asparagus officinalis L.) jest warzywem, które dzięki obecności wielu składników mineralnych, witamin oraz związków biologicznie czynnych ma znaczenie zdrowotne dla organizmu człowieka. Jest to warzywo niskokaloryczne o właściwościach zasadotwórczych. Celem pracy było omówienie głównych grup związków determinujących właściwości prozdrowotne szparagów. Przedstawiono w jaki sposób spożycie warzyw może wpłynąć na zdrowie człowieka i scharakteryzowano jego wartość odżywczą. Szparagi w diecie mogą być źródłem wielu składników funkcjonalnych nie wpływając jednocześnie na kaloryczność posiłków.

Asparagus (Asparagus officinalis L.) is a vegetable that thanks to the presence of many minerals, vitamins and biologically active compounds can have health significance for the human body. It is a low-calorie vegetable with alkaline proper-ties. The aim of the work was to discuss the main groups of compounds determining the pro-health properties of aspara-gus. It shows how vegetable consumption can affect health and characterize its nutritional value. Asparagus in the diet can be a donor of many functional ingredients without affecting the calorific value of meals.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies