Uprawa szparaga (Asparagus officinalis L.) jako surowca o właściwościach funkcjonalnych. Cz.I. Charakterystyka towaroznawcza Cultivation of szparaga (Asparagus officinalis L.) as raw material with functional properties. Part 1. Commodity specification
Szparag (Asparagus officinalis L.) jest warzywem uprawianym na szeroką skalę w klimacie umiarkowanym zarówno w Europie, jak i w Azji. Polska jednak nie należy do krajów o dużej produkcji szparagów, a plony z lokalnych upraw są głównie eksportowane do Niemiec. Szparagi mogą być uznawane za surowiec funkcjonalny o szerokim zastosowaniu prozdrowotnym, a także o dobrych walorach kulinarnych. Celem pracy było scharakteryzowanie szparagów jako rośliny uprawnej wraz ze wskazaniem warunków wzrostu, a także opisanie możliwości zastosowania szparagów w żywieniu.
Asparagus (Asparagus officinalis L.) is a vegetable rich in nutrients, characterized by a high content of vitamins, minerals and antioxidant compounds. Asparagus can be considered as a functional raw material with a wide pro-health application, as well as good culinary qualities. Despite this, the cultivation of asparagus in Poland is relatively small. The purpose of the work was to characterize asparagus as a crop plant with an indication of growth conditions. Main groups of compounds responsible for pro-health activity are discussed and describes the possibilities of using asparagus in nutrition.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00