Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Konkurencyjność polskich gospodarstw mlecznych na tle gospodarstw z wybranych krajów Unii Europejskiej

Tytuł:
Konkurencyjność polskich gospodarstw mlecznych na tle gospodarstw z wybranych krajów Unii Europejskiej
Competitiveness of the Polish dairy farms at the background of farms from selected European Union countries
Autorzy:
Zietara, W.
Adamski, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/879861.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Źródło:
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej; 2018, 1
0044-1600
2392-3458
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono poziom konkurencyjności polskich gospodarstw mlecznych na tle gospodarstw z wybranych krajów Unii Europejskiej. Badaniami objęto gospodarstwa z następujących krajów: Polska, Węgry, Litwa, Austria, Niemcy, Dania, Holandia i Francja. Wybór krajów był celowy. Węgry, Litwa i Austria zostały wybrane ze względu na zbliżoną wielkość i strukturę gospodarstw oraz poziom intensywności produkcji. Natomiast Niemcy i Francja jako najwięksi producenci mleka, a Dania i Holandia jako kraje o najwyższym poziomie intensywności produkcji mleka. Źródłem materiałów badawczych były dane gospodarstw objętych monitoringiem Europejskiego FADN w latach 2013-2015. Konkurencyjność gospodarstw określono stosunkiem dochodu z gospodarstwa do kosztów użycia własnych czynników produkcji. Zdolnymi do konkurencji okazały się polskie gospodarstwa średnio duże i duże o wielkości ekonomicznej odpowiednio 50-100 i 100-500 tys. euro SO, użytkujące odpowiednio 39,1 i 81,3 ha użytków rolnych i utrzymujące odpowiednio 31 i 65 krów. Z analogicznych klas wielkości ekonomicznej zdolnymi do konkurencji okazały się gospodarstwa węgierskie i litewskie, a także bardzo duże gospodarstwa węgierskie i niemieckie.

The paper presents the level of competitiveness of the Polish dairy farms at the background of farms from the selected European Union countries. The selection was not random. The research covered farms from the following countries: Poland, Hungary, Lithuania, Austria, Germany, Denmark, the Netherlands and France. Hungary, Lithuania and Austria were selected because of similar farm size and structure as well as similar production intensity level. Whereas Germany and France – as the largest milk producers, while Denmark and the Netherlands – as countries with the highest level of milk production intensity. Researched materials were sourced from data on farms covered by European FADN monitoring between 2013 and 2015. Competitiveness of farms was determined by the ratio of farm income to costs of use of own factors of production. Competitive ability was shown by Polish medium large and large farms with economic size of, respectively, EUR 50-100 thousand SO and EUR 100-500 thousand SO, using, accordingly, 39.1 and 81.3 ha of UAA and maintaining: 31 and 65 cows. Competitive ability was shown by Hungarian and Lithuanian farms from similar economic size classes and very large Hungarian and German farms.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies