Tytuł pozycji:
Ocena wpływu światowego kryzysu na globalną gospodarkę żywnościową
- Tytuł:
-
Ocena wpływu światowego kryzysu na globalną gospodarkę żywnościową
- Autorzy:
-
Chechelski, P.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/879786.pdf
- Data publikacji:
-
2010
- Wydawca:
-
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
- Źródło:
-
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej; 2010, 4
0044-1600
2392-3458
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Many experts believe that the reasons for ongoing economic crisis lie in the financial market. Liberalisation of capital flows and technological progress allowed the globalization of financial markets, leading to emergence of a variety of liquid financial markets, which, in turn, resulted in a divergence between real and financial spheres. However, the crisis on financial market has not significantly affected food production. The production for consumption purposes in developed countries slowed down, though it was compensated by growth in developing countries. Further growth in demand for food in developing
countries may trigger an increase of prices, which in turn may contribute to significant changes in perception of the development of global food economy. It seems that the initiated socioeconomic
changes may be a sign of striving for a more sustainable global development.