Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena wpływu wybranych czynników stylu życia na spożycie likopenu u kobiet

Tytuł:
Ocena wpływu wybranych czynników stylu życia na spożycie likopenu u kobiet
The influence of selected lifestyle factors on lycopene intake by women
Autorzy:
Wawrzyniak, A.
Sitek, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/877633.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
Tematy:
zywienie czlowieka
spozycie zywnosci
likopen
styl zycia
wielkosc spozycia
calodzienne racje pokarmowe
wskaznik BMI
karotenoidy
human nutrition
food consumption
lycopene
life style
consumption quantity
daily food ration
body mass index
carotenoid
Źródło:
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2010, 61, 3
0035-7715
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy oszacowano spożycie likopenu metodą 4-dniowego bieżącego notowania wśród 100 kobiet w wieku 19-81 lat z województwa mazowieckiego oraz określono czynniki, które wpływają na wielkość spożycia. Badanie przeprowadzono w czerwcu - lipcu 2006 roku. Oceniono, że dzienna racja pokarmowa badanych kobiet zawierała 4,51 mg likopenu. Oceniono, iż wiek, miejsce zamieszkania, poziom wykształcenia, praca zawodowa, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, kawy oraz aktywność fizyczna czy wskaźnik BMI nie wpływały, w sposób istotny statystycznie, na spożycie likopenu, jednak zaobserwowano pewne zależności, tj. wyższe spożycie tego karotenoidu u osób starszych, mieszkających w miastach powyżej 100 tysięcy mieszkańców, z wyższym wykształceniem, aktywnych fizycznie oraz z niższym BMI.

The aim of the study was to estimate dietary intake of lycopene by the group of 100 women aged 19-81 years from Central Poland and assess the influence of selected lifestyle factors on the intake of carotenoid. The study was carried out in the year 2006 (June - July) with the use of 4-day dietary food records. The mean intake of lycopene was 4.51 mg/person/ day. In the present study a statistically significant relationships were not found between lycopene intake and age, place of dwelling, level of education, occupation, smoking status, alcohol drinking and coffee consumption, level ofphysical activity or BMI categories. However, some relations were observed e.g. the elderly, people living in big cities (over 100.000 inhabitants), people with higher level of education or physical activity and people with lower BMI categories consumed more lycopene in daily food rations.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies