Naturalne wody mineralne i źródlane oraz soki owocowe jako źródło krzemu w pożywieniu Natural mineral and spring waters and fruit juices as food sources of silicon
Napoje, szczególnie wody mineralne, uważa się za jedno z najlepszych źródeł pokarmowych krzemu. Celem pracy było
oznaczenie zawartości tego pierwiastka w butelkowanych wodach mineralnych i źródlanych oraz w sokach pomarańczowych,
jabłkowych, grejpfrutowych i wieloowocowych dostępnych w handlu. Zawartość krzemu oznaczano metodą absorpcyjnej
spektrometrii atomowej z elektrotermiczną atomizacją (GF-AAS). Badane wody mineralne zawierały od 3,33 do 30,05 mg
Si/dm3, wody źródlane od 3,66 do 11,23 mg Si/dm3, a soki owocowe od 0,21 do 1,93 mg/100g.
Beverages especially mineral waters are considered as one of the best nutritional sources of silicon. The aim of this
work was to determine the silicon content in bottled mineral and spring waters, as well as in orange, apple, grapefruit and
mixed fruit juices available on the market. The electrothermal atomic absorption spectrometry (GF-AAS) was used for the
silicon determination. The silicon levels in mineral waters ranged from 3,33 – 30,05 mg Si/dm3, in spring waters ranged
from 3,66 – 11,23 mg/dm3, and in fruit juices ranged from 0,21- 1,93 mg/100g.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00