Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Naturalne wody mineralne i źródlane oraz soki owocowe jako źródło krzemu w pożywieniu

Tytuł:
Naturalne wody mineralne i źródlane oraz soki owocowe jako źródło krzemu w pożywieniu
Natural mineral and spring waters and fruit juices as food sources of silicon
Autorzy:
Prescha, A.
Zablocka, K.
Naduk, J.
Grajeta, H.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/877594.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
Tematy:
wody mineralne
woda zrodlana
soki owocowe
zywienie czlowieka
zrodla krzemu
krzem
zywnosc
Źródło:
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2011, 62, 3
0035-7715
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Napoje, szczególnie wody mineralne, uważa się za jedno z najlepszych źródeł pokarmowych krzemu. Celem pracy było oznaczenie zawartości tego pierwiastka w butelkowanych wodach mineralnych i źródlanych oraz w sokach pomarańczowych, jabłkowych, grejpfrutowych i wieloowocowych dostępnych w handlu. Zawartość krzemu oznaczano metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej z elektrotermiczną atomizacją (GF-AAS). Badane wody mineralne zawierały od 3,33 do 30,05 mg Si/dm3, wody źródlane od 3,66 do 11,23 mg Si/dm3, a soki owocowe od 0,21 do 1,93 mg/100g.

Beverages especially mineral waters are considered as one of the best nutritional sources of silicon. The aim of this work was to determine the silicon content in bottled mineral and spring waters, as well as in orange, apple, grapefruit and mixed fruit juices available on the market. The electrothermal atomic absorption spectrometry (GF-AAS) was used for the silicon determination. The silicon levels in mineral waters ranged from 3,33 – 30,05 mg Si/dm3, in spring waters ranged from 3,66 – 11,23 mg/dm3, and in fruit juices ranged from 0,21- 1,93 mg/100g.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies