Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Glin w zywnosci

Tytuł:
Glin w zywnosci
Aluminium in food
Autorzy:
Starska, K
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/877401.pdf
Data publikacji:
1993
Wydawca:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
Tematy:
surowce roslinne
higiena zywnosci
choroby czlowieka
surowce zwierzece
glin
konferencje
metabolizm czlowieka
toksykologia zywnosci
Warszawa konferencja
zywienie czlowieka
plant raw material
food hygiene
human disease
animal raw material
aluminium
conference
human metabolism
food toxicology
Warsaw conference
human nutrition
Źródło:
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 1993, 44, 1; 55-63
0035-7715
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Na podstawie piśmiennictwa przedstawiono dane dotyczące zawartości glinu w żywności oraz potencjalne źródła jego pobierania.

Literature of the subject has been used to present data on the content of aluminium in groups of food products, and possible sources of its intake. Aluminium content in majority of naturally derived products does not exceed 10 mg/kg (usually 0.1-1 mg/kg). This element is consumed by humans mainly through cereals, cheese and salt. Herbs, spices and tea have a naturally high content of aluminium. Nutrients are a significant course of aluminium in infants and small children. Its content in milk-based mixes is over ten times higher, and in soya-based mixes up to several dozen times higher than that reporeted for breast milk. Aluminium compounds used as food additives are an additional source of this element in food in many countries. Such additives are not permitted in Poland. Food pollution with aluminium may, to some extent, be augmented by use of aluminium cutlery and kitchen utensils, equipment used in food industry, as well as packaging. Consumption analysis presente in 1989 by the FAO/WHO Experts Commision for food additives conclude that the daily intake of aluminium in children is 2-6 mg/kg, and in adults 6-14 mg/kg. The PTWI parameter for aluminium is 7 mg/kg body weight.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies