Background. Polycystic ovary syndrome (PCOS) manifests itself with various symptoms, therefore it interests
representatives of many medical specializations: general practitioners, gynecologists, endocrinologists, dermatologists,
cardiologists and those who deal with metabolic disorders, such as dieticians.
Objective. The aim of this study was perform the qualitative assessment of components of diets of women with PCOS as
one of the major factor contributing to the disease.
Material and Methods. The study was performed on 54 women of childbearing age with PCOS diagnosed according to on
the Rotterdam criteria. Qualitative assessment of the diets on the basis of 216 menus was performed based on the analysis
of 3-day food diaries and food records taken from the last 24-hour dietary interview. Diets quality assessment was made
using three types of point tests: Szewczyński’s Diets’ classification (SDC), Bielińska’s Test with Kulesza’s modification (BTK),
Healthy Diet Indicator (HDI).
Results. Average waist-hip ratio (WHR) and body mass index (BMI) was above the standard 0.91± 0.08 and 29.16 ± 5.8
kg/m2. Qualitative analysis performed with point tests SDC, BT-K and HDI revealed that the majority of the diets were
composed inappropriately, containing many mistakes. Statistically significant correlations (Pearson’s) were determined
between HDI test and the body weight and BMI. When analyzing the type of the meals also the correlations (Spearman’s)
between BMI and BMI category in BT-K test.
Conclusions. Mistakes in diets of women with PCOS are the cause of metabolic disorders related to improper function of
ovaries. Native test BT-K seems to be a better method then test SDC and probably HDI of assessing diet in women with
PCOS from Poland.
Wprowadzenie. Zespół policystycznych jajników (PCOS) manifestuje się wieloma objawami, dlatego cieszy się coraz
większym zainteresowaniem lekarzy: ginekologów, endokrynologów, dermatologów, kardiologów oraz osób z zespołem
metabolicznym związanych, takich jak dietetycy.
Cel. Celem pracy było przeprowadzanie oceny jakościowej diet kobiet z PCOS i zweryfikowanie tezy, że żywienie jest
jednym z głównych czynników przyczyniających się do tej choroby.
Materiał i metody. Badaniami objęto 54 kobiety w wieku rozrodczym z PCOS zdiagnozowanych według kryteriów
Rotterdamskich. Jakościową ocenę diety przeprowadzono w oparciu o 216 jadłospisów zebranych metodą wywiadu
o spożyciu z ostatnich 24 godzin oraz dzienniczka żywieniowego z 3 dni. Ocenę jakości diety wykonano przy użyciu trzech
rodzajów testów punktowych: Szewczyńskiego (SDC), Bielińskiej z modyfikacją Kuleszy (BT-K) oraz Indeksu Zdrowej
Diety (HDI) wg WHO.
Wyniki: Średnie wartości wskaźnika talia-biodro (WHR) i wskaźnika masy ciała (BMI) kobiet było powyżej wartości
referencyjnych i wynosiło odpowiednio 0.91±0.08 oraz 29.16± 5.8 kg/m2. Analiza jakościowa przeprowadzona testami
punktowymi wykazała, że większość diet została skomponowane w niewłaściwy sposób i zawierała liczne błędy.
Stwierdzono statystycznie istotną korelację Pearsona między testem HDI i masą ciała oraz BMI. Z analizy rodzaju
posiłków (korelacja Spearmana) wykazano istotną zależność pomiędzy BMI ogółem a strukturą BMI w teście BT-K. Wnioski. Błędy żywieniowe popełniane prze kobiety z PCOS, są przyczyną zaburzeń metabolicznych związanych
z nieprawidłowym funkcjonowaniem jajników. Rodzimy test punktowy oceny jakości żywienia BT-K, wydaje się być
lepszym narzędziem niż test SDC i prawdopodobnie HDI w ocenie jakości diety kobiet z PCOS z Polski.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00