Spożycie wybranych mikroskładników pokarmowych przez dzieci i młodzież w wieku 7 – 13 lat z otyłością prostą przed i po korekcie sposobu żywienia Intakes of selected micronutrients by obese children and adolescents aged 7 – 13 years before and after nutritional counselling
Celem pracy była ocena spożycia wybranych mikroskładników tj. Na, K, Ca, Mg, witaminy A, beta-karotenu, witaminy
E, B6, C, B12, folianów przez dzieci i młodzież z otyłością prostą w wieku 7-13 lat (n = 17), które zgłosiły się do zorganizowanego
przez Katedrę Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie programu
redukcji masy ciała w maju 2005 roku. Czas trwania programu – 6 tygodni. Otyłość stwierdzono na podstawie otrzymanych
wartości BMI w porównaniu do siatek centylowych. W celu analizy spożycia badanych składników pokarmowych wykorzystano
3-dniowe bieżące notowanie spożycia produktów i potraw.Badanie nie wykazało wpływu diety niskoenergetycznej na
zmianę wskaźnika BMI. Porada dietetyczna nie wpłynęła na spożycie badanych mikroskładników pokarmowych. Spożycie
witaminy B12, folianów, witaminy E, wapnia, magnezu i potasu było na poziomie niższym niż normy. Podaż witaminy B6
była bliska zalecanym normom a spożycie sodu przekraczało normy. Aby zapobiec rozwojowi nie zakaźnych chorób w wieku
późniejszym zaleca się zmianę sposobu żywienia wśród badanych dzieci.
The aim of this study was to analyze the intakes of selected micronutrients by obese children and adolescents aged 7-13
years before and after nutrition counselling. The study showed that the introduction of hypocaloric diet did not bring about
any significant reductions in body weight of subjects expressed as body mass index BMI. Dietary counseling did not result
in changes in the intakes of vitamin B12, folates, vitamin E, calcium, magnesium, potassium, which fell below the recommended
values. The consumption of vitamin B6, vitamin C was in accordance with the recommended daily intake (RDI), but
the intakes of sodium exceeded the RDI. In order to prevent the development of non-communicable diseases in adulthood,
the diets of investigated subjects need to be improved.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00