Tytuł pozycji:
The influence of preschool children’s diets on the risk of lifestyle diseases. A pilot study
- Tytuł:
-
The influence of preschool children’s diets on the risk of lifestyle diseases. A pilot study
- Autorzy:
-
Kostecka, M.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/876837.pdf
- Data publikacji:
-
2018
- Wydawca:
-
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
- Źródło:
-
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2018, 69, 2
0035-7715
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Background. A healthy diet in early life not only contributes to physical and intellectual development, but it can also
reduce the risk of disease in adulthood. There is growing evidence to indicate that childhood diets are highly correlated with
health in adult years. Eating habits formed in childhood persist in later life.
Objective. The objective of this study was to evaluate the diets of preschool children aged 3 to 6 years and to identify
statistical correlations between dietary factors and the risk of lifestyle diseases.
Material and methods. The described survey was conducted based on the paper and pencil interviewing method. The
study was conducted on 380 children from Lublin and Świętokrzyskie regions. The risk of lifestyle diseases in the studied
population was evaluated based on the answers to 17 selected questions. The questionnaires were processed statistically in
SPSS and Statistica programs.
Results. Eating irregular meals increased the risk of lifestyle diseases, and the lower the number of meals per day, the
greater the relevant risk (p=0.002). Children who did not eat regular breakfasts or afternoon teas and ate sweet and salty
snacks were at significantly higher risk of lifestyle diseases. Consumption of milk and dairy product was an important
predictor of lifestyle diseases. Children who did not drink milk every day were at significantly higher risk of developing
lifestyle diseases than their peers who drank milk at least once a day (p<0.0001).
Conclusions. Eating habits formed in childhood can contribute to the risk of lifestyle diseases in adulthood. Particularly
dangerous are nutritional habits leading to overweight and obesity. Both children and parents require nutritional education
to develop healthy eating habits.
Wprowadzenie. Właściwa dieta w pierwszych latach życia człowieka nie tylko wpływa na prawidłowy rozwój fizyczny
i intelektualny, ale może być również jednym z ważniejszych czynników powodujących obniżenie ryzyka rozwoju chorób w wieku
dojrzałym. Istnieje coraz więcej dowodów na ścisły związek pomiędzy odżywianiem w okresie dzieciństwa, a zdrowiem człowieka
dojrzałego.
Cel. Celem badań była ocena żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, w wieku od 3 do 6 lat oraz próba poszukiwania statystycznych
zależności pomiędzy wskazanymi w literaturze elementami sposobu żywienia, a ryzykiem zachorowania na choroby cywilizacyjne.
Materiały i metody. Badania przeprowadzono za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety wśród 380 dzieci z województwa
lubelskiego i świętokrzyskiego. Ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych wśród badanych dzieci oceniono na podstawie 17
wybranych pytań ankiety. Wypełnione kwestionariusze poddano analizie statystycznej za pomocą programów komputerowych
SPSS i Statistica 10.
Wyniki. Nieprawidłowy rozkład posiłków w ciągu dnia był czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych,
stwierdzono, że im mniejsza liczba posiłków w ciągu dnia tym oceniane ryzyko jest wyższe (p=0,002). Istotnie wyższym ryzykiem
wystąpienia chorób cywilizacyjnych obarczone były dzieci, które nie jadły regularnie śniadań oraz podwieczorku oraz te, które
pojadały słodkie lub słone przekąski (p<0,05). Bardzo ważnym czynnikiem ryzyka okazało się niskie spożycie mleka i jego
przetworów, dzieci spożywające mleko rzadziej niż raz dziennie miały istotnie statystycznie wyższe ryzyko rozwoju chorób
cywilizacyjnych niż rówieśnicy pijący mleko przynajmniej raz w ciągu dnia (p<0,0001).
Wnioski. Zachowania i nawyki żywieniowe w okresie dzieciństwa mogą być czynnikiem ryzyka zachorowania na choroby
cywilizacyjne w przyszłości. Szczególnie niebezpieczne są zachowania żywieniowe prowadzące do rozwoju nadwagi i otyłości.
Konieczna jest edukacja żywieniowa zarówno rodziców jak i dzieci mająca na celu wprowadzenie prozdrowotnych nawyków
żywieniowych.