Wykonano badania mające na celu określenie zawartości formaldehydu w osłonkach celulozowych, używanych do produkcji wędlin. Do oznaczenia wykorzystano metodę kolorymetryczną z асеtyloacetonem.
Artificial cellulose casings destined for production of processed pork were studied for their ability of formaldehyde release by a col ori metric method with acetylacetone. The studied material comprised 24 samples of colourless imported cellulose casings. The migration of formaldehyde into distilled water under conditions laid down in the BGA regulations (Empfehlung XLIV) was not exceeding 0.5 mg/dm3.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00