Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Determination of chloramphenicol in milk powder using liquid-liquid cartridge extraction (Chem Elut) and liquid chromatography-tandem mass spectrometry

Tytuł:
Determination of chloramphenicol in milk powder using liquid-liquid cartridge extraction (Chem Elut) and liquid chromatography-tandem mass spectrometry
Autorzy:
Zawadzka, I.
Rodziewicz, L.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/876762.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
Tematy:
chloramphenicol
determination
milk powder
liquid-liquid extraction
liquid chromatography-tandem mass spectrometry
veterinary drug residue
Źródło:
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2014, 65, 3
0035-7715
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Background. The European Union prohibits the use of chloramphenicol (CAP) as a veterinary drug in food-producing animals. Nevertheless, CAP have been detected in milk products (liquid milk and milk powder). Therefore, it is necessary to develop sensitive methods for determining CAP residues in milk powder. Objective. The aim of this study was to develop and validate a confirmatory method for determination of CAP in milk powder. Material and methods. Chloramphenicol was determined in milk powder using LC-ESI-MS/MS in negative mode. After fat removing milk powder sample was extracted/cleaned-up with a Chem Elut extraction cartridge. Separation was achieved on a Phenomenex Luna C-18 column with acetonitrile-water as a mobile phase. The mass spectrometer was operated in multiple reaction monitoring mode (MRM). Four transitions were monitored m/z 321→152, 321→194, 321→257 (CAP) and 326→157 (IS CAP-d5). Results. Linearity, accuracy, precision, decision limit (CCa), detection capability (CCb) and ruggedness were determined for m/z 321→152. The mean relative recoveries (inter standard-corrected) of CAP from whole milk powder spiked at levels 0.1, 0.2, 0.3 and 0.6 mg/kg were in the range 95 - 103%. Relative standard deviation (RSD%) of recoveries at all spiked levels were less than 14%. RSDs within-laboratory reproducibility calculated at fortification of 0.3 mg/kg was less than 16%. CCa and CCb were below 0.1 mg/kg. Conclusions. The developed LC-MS/MS method allows the determination of CAP in milk powder. The method was validated according to the Commission Decision No. 2002/657/EC requirements. This method can be applied to determination CAP in whole and skim milk powder.

Wprowadzenie. Unia Europejska zabroniła stosowania chloramfenikolu (CAP) jako leku weterynaryjnego u zwierząt, których produkty są przeznaczone do spożycia. Pomimo tego, CAP jest wykrywany w produktach mleczarskich (mleko i mleko w proszku). Cel. Celem badań było opracowanie i zwalidowanie metody pozwalającej na oznaczanie CAP w mleku w proszku. Materiał i metoda. CAP był oznaczany w mleku w proszku metodą LC-ESI-MS/MS w trybie jonizacji ujemnej. Po usunięciu tłuszczu próbka była ekstrahowana/oczyszczana za pomocą ekstrakcyjnych kolumienek Chem Elut. Do rozdziału CAP stosowano kolumnę chromatograficzną Phenomenex Luna C-18. Fazę ruchomą stanowił acetonitryl/woda. Spektrometr masowy pracował w trybie monitorowania wybranych reakcji (MRM). Cztery przejścia były monitorowane m/z 321→152, 321→194, 321→257 (CAP) i 326→157 (IS CAP-d5). Wyniki. Liniowość, odzysk, precyzja, limit decyzyjny (CCa), zdolność wykrywania (CCb) i odporność metody zostały wyznaczone dla 321→152. Średni względny odzysk CAP z mleka pełnego był wyznaczony dla próbek wzbogaconych na poziomach odpowiadających 0.1, 0.2, 0.3 i 0.6 mg/kg i mieściły on się w zakresie 95 - 103%. Względne odchylenie stadardowe (RSD%) dla wszystkich poziomów było mniejsze niż 14%. Powtarzalność wewnątrzlaboratoryjna (RSDs) obliczona dla poziomu wzbogacenia 0.3 mg/kg była mniejsza niż 16%. CCa and CCb były poniżej 0.1 mg/kg. Wnioski. Opracowana metoda LC-ESI-Ms/MS pozwala oznaczyć CAP w mleku w proszku. Metoda została zwalidowana zgodnie z wymaganiami decyzji Komisji nr 2002/657/WE. Metoda może być stosowana do mleka pełnego i odtłuszczonego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies