Badania monitorowe żywności wskazują, że człowiek jest stale narażony na pozostałości środków ochrony roślin
(pestycydów) występujące w produktach spożywczych dostępnych w obrocie. Stąd szacowanie ryzyka dla konsumentów
związanego ze spożywaniem produktów zawierających pozostałości substancji czynnych pestycydów, stanowi kluczowy
etap zarówno procedury rejestracji pestycydów jak i urzędowej kontroli żywności. Jednak w wielu przypadkach dochodzi
nie tylko do narażenia na pojedyncze substancje czynne, ale również na mieszaninę pozostałości pestycydów. Poziomy te
są zwykle niskie, poniżej skutecznego działania i interakcje takie jak synergizm lub potencjacja nie są spodziewane. Jednocześnie
dane literaturowe wskazują, że dla mieszanin charakteryzujących się wspólnym MOA (Mode of Action/Mechanism
of Action) nawet przy uwzględnieniu niskich poziomów stężeń współwystępujących pozostałości pestycydów, istnieje duże
prawdopodobieństwo wystąpienia działania addytywnego. Stąd szacowanie ryzyka zdrowotnego dla konsumentów narażonych
na te mieszaniny (ryzyko skumulowane/łączne) staje się potrzebą chwili. Podjęte inicjatywy na poziomie UE, nad
wypracowaniem właściwej metodologii dla szacowania skumulowanego/łącznego ryzyka umożliwiły znaczny postęp w tym
zakresie. W artykule omówiono aspekty szacowania skumulowanego ryzyka dla konsumentów związanego z narażeniem na
mieszaninę pozostałości pestycydów w żywności.
The results of food monitoring studies indicate that humans are constantly exposed to residues of plant protection products
(pesticides) in marketed food products. Hence, assessment of the risk to consumers associated with the consumption of
products containing residues of the active substances of pesticides is a key stage in both the registration of pesticides and
official control of foodstuffs. However, there are frequent cases of exposure not only to individual active substances but also
to mixtures of pesticide residues. These levels are usually low, below of effective action, and interaction such as synergism
or potentiation is not expected to occur. At the same time, literature data indicate that for mixtures sharing a common MOA
(Mode of Action/Mechanism of Action), the probability of additive effects is high, even after adjusting for the low levels of the
mixed pesticide residues present. Accordingly, health risk assessment for consumers exposed to such mixtures (cumulative/
aggregate risk) has become an issue of topical importance. EU-level initiatives regarding the development of appropriate
methodology for the estimation of cumulative/aggregate risk have brought about considerable progress in this area. The
article discusses various aspects of estimation of cumulative risk for consumers associated with exposure to mixtures of
pesticide residues in food.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00