Badano zawartość błonnika pokarmowego w wybranych produktach spożywczych dwiema metodami enzymatycznymi i wyniki porównano z enzymatyczną metodą odwoławczą.
Comparison of three different enzymatic techniques for dietary fibre determination (Hellendoorn. Asp, AOAC)) in five kinds of food (white bread, rye rolls, white cabbave, carrot and red beet) was the main purpose of this study. It was found that our results obtained by Hellendoorn's method are overestimated and therefore are somewhat doubtuful. For this reason the AOAC method can be recommended as more accurat.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00