Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania nad zawartością furanu w przetworach dla niemowląt metodą chromatografii gazowej ze spektrometrią mas

Tytuł:
Badania nad zawartością furanu w przetworach dla niemowląt metodą chromatografii gazowej ze spektrometrią mas
Studies on the occurrence of furan in food for infants by gas chromatography with mass spectrometry method
Autorzy:
Minorczyk, M.
Starski, A.
Jedra, M.
Gawarska, H.
Sawilska-Rautenstrauch, D.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/876363.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
Tematy:
zywnosc dla niemowlat
niemowleta
zywienie czlowieka
furany
zawartosc furanu
chromatografia gazowa
spektrometria masowa
Źródło:
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2011, 62, 3
0035-7715
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Furan jest związkiem organicznym powstającym podczas obróbki termicznej żywności, w badaniach na zwierzętach wykazuje działanie kancerogenne. Celem pracy było badanie zawartości furanu w przetworach warzywnych i warzywno- -mięsnych przeznaczonych dla niemowląt. Do badań wykorzystano chromatograf gazowy sprzężony ze spektrometrem mas (GC-MS). Oznaczono zawartość furanu w 48 próbkach przetworów gotowych do spożycia. We wszystkich badanych próbkach wykryto furan w zakresie stężeń od 13,2 do 91,1 μg/kg, a średnia jego zawartość wynosiła 43,3 μg/kg. Dokonano oceny stopnia narażenia niemowląt na furan występujący w żywności. Oszacowana wielkość narażenia wyniosła od 0,23 do 1,77 μg/kg m.c./dzień przy średniej zawartości furanu w przetworach od 35,3 do 52,2 μg/kg i nie przekroczyła wartości ADI równej 2 μg/kg m.c./dzień.

Furan is an organic compound formed during heat treatment. It has been shown to be carcinogenic in animal laboratory studies. The aim of this study was to determine the content of furan in vegetables and vegetable-meat products intended for infants. The testing system used during this study was gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC/MS). The content of furan in 48 samples of processed food ready to eat has been determined. In all samples furan was detected within the range from 13.2 to 91.1 μg/kg, and its average value was 43.3 μg/kg. The paper estimate the exposure assessment of infants to furan found in food. The calculated exposure ranged from 0.23 to 1.77 μg/kg bw/ day with the average content of furan in ready to eat products ranged from 35.3 to 52.2 μg/kg. Exposure did not exceed the ADI value 2 μg/kg bw/day.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies