Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena sposobu zbiorowego żywienia grupy dzieci szkolnych z upośledzeniem umysłowym w specjalnych ośrodkach szkolno-wychowawczych

Tytuł:
Ocena sposobu zbiorowego żywienia grupy dzieci szkolnych z upośledzeniem umysłowym w specjalnych ośrodkach szkolno-wychowawczych
Evaluation of collective feeding in a group of school children with mental disability in special educating childcare centres
Autorzy:
Gacek, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/876236.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
Źródło:
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2009, 60, 3
0035-7715
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań była ilościowa ocena zbiorowego sposobu żywienia dziewcząt i chłopców w wieku 10-15 lat upośledzonych umysłowo w stopniu lekkim i umiarkowanym, uczniów specjalnych ośrodków szkolno-wychowawczych. Ocenie poddano 20 dekadowych jadłospisów zrealizowanych w Ośrodkach Szkolno-Wychowawczych w dwóch miastach powiatowych w Małopolsce, w okresach późnojesiennych (X-XI) w latach 2005-2007. Ilościowa ocena jadłospisów dekadowych wykazała ponadnormatywną podaż energii (3223,2 kcal) oraz niezbilansowaną podaż podstawowych składników odżywczych (nadmiar białka i tłuszczów, a niedobór węglowodanów) (odpowiednio: 118,7 g, 113,1 g, 429,8 g). Ponadto nadmierną zawartość witaminy A (891μg), deficyt C (47,3 mg) oraz zgodną z normami podaż witamin E (10,5 mg) i B1 (1,6 mg). Zawartość żelaza (14,9 mg) oscylowała wokół normy zapotrzebowania, a szczególnie niekorzystny był stosunek wapnia i fosforu.

The aim of the research was to estimate collective feeding way of girls and boys aged 10-15 years old with mental disability of light and moderate level, the pupils of special educating childcare centres. The assessment was based on 20 decade menus introduced in Educating Childcare Centres in two regional cities of Malopolska in late autumn period (Oct.-Dec.) 2005-2007. The quantity evaluation of decade menus showed over normal energy supply (3223.2 kcal) and non-balanced supply of basic ingredients (protein and fat surplus and shortage of carbohydrates) (suitably: 118.7 g, 113.1 g, 429.8 g). Furthermore, abnormal content of vitamin A (891 μg), shortage of vitamin C (47.3 mg) and standard supply of vitamin E (10.5 mg) and B1 (1.6 mg). Content of iron (14.9 mg) fluctuated around standard supply, but particularly non-beneficial was the relation between calcium and phosphorus.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies