Okres dializoterapii a sposób żywienia pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek The period of dialysis and nutritional habits of patients with the end stage renal disease
Celem przeprowadzonego badania była analiza wpływu okresu hemodializoterapii na wartość energetyczną i zawartość
wybranych składników pokarmowych 38 pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek. Wykazano, że dłuższy czas leczenia
dializami korzystnie wpływał na wartość energetyczną diety oraz zawartość białka w żywieniu badanej grupy pacjentów.
Ponadto wykazano m.in.: zbyt niską zawartość białka, energii, żelaza i wapnia oraz zbyt wysoką - nasyconych kwasów tłuszczowych.
Ze względu na potrzebę zmian sposobu żywienia pacjentów hemodializowanych powinni oni być objęci edukacją
żywieniową prowadzoną przez wykwalifikowanego dietetyka.
The influence of dialysis’s period on energy and selected nutrients intake was examined on 38 patients with end stage
renal disease. The longer period of dialysis caused higher energy and protein content in daily food rations. Furthermore
lower intake of energy, protein, iron and calcium were observed as well as too high level of saturated fatty acids comparing
to recommendations. Our data strongly suggest that constant dietician care might be essential to correct nutrients intake
and prevent possible deficiencies among patients with the end stage renal disease.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00