Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ kwaśnego odczynu na szczepy Escherichia coli 0157 izolowane z wody powierzchniowej i materiału klinicznego

Tytuł:
Wpływ kwaśnego odczynu na szczepy Escherichia coli 0157 izolowane z wody powierzchniowej i materiału klinicznego
The influence of acidity on Escherichia coli 0157 strains isolated from surface water and clinical material
Autorzy:
Michalska-Szymaszek, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/876083.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
Źródło:
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2009, 60, 3
0035-7715
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Szczepy E. coli O 157 wyizolowane z wody powierzchniowej i od człowieka chorego testowano na zdolność do przeżywania i namnażania się w podłożu o pH≤7 (w środowisku kwaśnym). Badania przeprowadzono w bulionie TSB zakwaszonym 1M HCl w temperaturach 5ºC, 25ºC, 36ºC w czasie 0, 5 h i 24 h. Badania wykazały, że niektóre z badanych szczepów E. coli O157 mają zdolność przeżywania w niskim pH=2 i 3 przez co najmniej 5 h w temperaturach 5ºC, 25ºC i 36ºC. Szczepy E. coli O157 wyizolowane z wody mają zdolność wzrostu w temp. 25 ºC już w pH=4, natomiast E. coli O157 wyizolowana od człowieka przy pH>4. Można domniemywać, że kwasotolerancja umożliwia badanym szczepom stanie się patogenami dla człowieka.

E. coli O157 strains isolated from surface water and from a sick human were tested for their ability to survive in environment with pH≤7. Examinations were carried on TSB broth with pH range ≤ 7 (modified with 1M HCl) in temperatures 5ºC, 25ºC, 36ºC after 5 hours and 24 hours. It was shown that some of E. coli O157 strains have the survival ability in acid medium pH=2 and 3 within 5h in temperatures 5ºC, 25ºC, 36ºC. E. coli O157 strain, of human origin, grows at pH>4 in temp. 25°C and strain E. coli O157 from water at pH = 4 in this temperature. The acid tolerance of E. coli O157 suggested that the strain be came pathogenic for humans.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies