Ocena wiedzy żywieniowej poznańskich kajakarzy o bogatych źródłach witamin i składników mineralnych Evaluation of Poznan kayakers nutritional knowledge on rich sources of vitamins and minerals
Celem niniejszej pracy była ocena wiedzy żywieniowej poznańskich kajakarzy i kanadyjkarzy na temat bogatych źródeł
witamin i składników mineralnych. Badaniami ankietowymi dotyczącymi wiedzy żywieniowej na temat bogatych źródeł
witamin i składników mineralnych objęto 108 osobową grupę poznańskich kajakarek, kajakarzy i kanadyjkarzy. Statystyczną
analizę wyników przeprowadzono przy pomocy programu komputerowego SPSS 11,5. for Windows. Przyjęto podział
badanej populacji w zależności od płci. Ankietowani zawodnicy różnili się statystycznie istotnie ze względu na posiadaną
klasę sportową, typ łodzi (kajak lub kanadyjka) i dystans, na którym najczęściej startowali podczas zawodów. Stwierdzono
również statystycznie istotne zróżnicowanie ich odpowiedzi, w zależności od płci, na dwa pytania, a mianowicie czy bogatym
źródłem witamin z grupy B są owoce i czy bogatym źródłem żelaza jest drób. Na oba pytania więcej poprawnych odpowiedzi
udzieli kajakarze i kanadyjkarze niż kajakarki. Wiedzę żywieniową poznańskich kajakarek, kajakarzy i kanadyjkarzy odnośnie
bogatych źródeł i witamin i składników mineralnych należy ocenić jako wysoką, ale nie w pełni usystematyzowaną.
The aim of this work was to evaluate the nutritional knowledge of Poznań kayakers and canoers on rich sources of vitamins
and minerals. A questionnare on the knowledge about rich sources of vitamins and minerals were filled in by a group
of 108 Poznań canoers and kayakers of both gender. The statistical analysis of the results was conducted with the use of the
computer program SPSS 11,5. for Windows. The population was divided according to gender. The sportsmen questioned
differed in a statistically significant way in regard to their sports class, type of boat (kayak or canoe) and the distance on
which they usually swam during competitions. Gender had statistically significant influence on the answers to two questions,
namely whether fruits are a rich source of B vitamins and if poultry is a rich source of iron. The male kayakers and canoers
answered both of the questions better than the female kayakers. The nutritional knowledge of Poznań kayakers and canoers
on rich sources of vitamins and minerals should be described as extensive, but not systematic enough.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00