Stosując metodę mikrobiologiczną w połączeniu z hydrolizą enzymatyczną, oznaczono zawartość niacyny w produktach z ryby maślanej. Przebadane ryby charakteryzowały się wysoką zawartością analizowanej witaminy. Badane produkty rybne (porcja 100 g) mogą być potencjalnie dobrym źródłem niacyny realizując normy dziennego zapotrzebowania w zakresie od 27 do 43% dla kobiet i od 25 do 39% dla mężczyzn.
The present study provides information about the concentrations of niacin in butterfish products. The concentrations of vitamin were determined by microbiological analytical methods. The results demonstrate that the analyzed fish were a good source of niacin. Butterfish can provide the human organism with contents of niacin corresponding to 27 - 43% for female and 25 - 39% for male of RDA.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00