U większości dzieci przyczyna występowania ADHD nie jest do końca znana, a jego etiologia jest wieloaspektowa.
Konwencjonalne leczenie tego schorzenia oparte jest na połączeniu terapii behawioralnej, psychologicznej oraz farmakoterapii.
Farmakoterapia wykazuje wysoką skuteczność w leczeniu ADHD, jednak często wiąże się ona z występowaniem
niepożądanych efektów ubocznych, takich jak: brak apetytu, utrata masy ciała, zahamowanie wzrostu, bóle brzucha, bóle
głowy, problemy z zasypianiem, wzrost ciśnienia krwi. W ostatnich latach można zauważyć wzrastające zainteresowanie
zastosowaniem dietoterapii w leczeniu ADHD, zwłaszcza kiedy standardowa farmakoterapia nie przynosi poprawy stanu
zdrowia. Zarówno dieta kobiety ciężarnej, karmiącej, jak i dziecka może mieć wpływ na rozwój i pogłębienie objawów
zespołu hiperkinetycznego. Istnieje wiele dowodów, które wskazują, że ADHD jest związany z czynnikami żywieniowymi.
Przewlekłe niedobory niektórych składników mineralnych, takich jak: cynk, żelazo, magnez, jod mogą mieć znaczący
wpływ na rozwój i pogłębienie objawów ADHD u dzieci. Szczególną rolę w diecie kobiety w ciąży, karmiącej oraz dziecka
odgrywają także kwasy tłuszczowe omega-3, a głównie DHA, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i czynności
mózgu u dziecka. Ich przewlekły niedobór może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka występowania ADHD u dzieci.
Autorzy kilku badań wykazali korzystny wpływ eliminacji produktów spożywczych zawierających syntetyczne dodatki do
żywności, m.in. barwniki i konserwanty na zachowanie u dzieci z ADHD. Pozytywne efekty przyniosła także eliminacja
z diety produktów będących bogatym źródłem salicylanów. Zaobserwowano ponadto, że spożycie produktów z niskim
indeksem glikemicznym przyczynia się do zmniejszenia objawów choroby u niektórych osób nadaktywnych. Dostarczenie
odpowiedniej podaży składników odżywczych i mineralnych oraz ewentualne wyeliminowanie niektórych produktów
spożywczych z diety jest szczególnie istotne w okresie rozwoju i intensywnego wzrostu dziecka. Omówiono zagadnienia
dotyczące roli diety w leczeniu dzieci, u których rozpoznano ADHD oraz znaczenia niedoborów niektórych składników
mineralnych i długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w przebiegu ciąży i rozwoju dziecka. Istnieje
potrzeba dalszych badań w tym zakresie, w celu oceny potencjalnej skuteczności diety w leczeniu objawów ADHD.
In most children with ADHD the cause of the disease is not exactly known, and its etiology is multifactorial. The conventional
treatment is based on the combination of behavioral and psychological therapy and the pharmacotherapy. The
pharmacotherapy has a high effectiveness in ADHD treatment, but it is often associated with undesirable side effects, such
as: loss of appetite and weight, growth inhibition, abdominal pain, headaches, sleeping problems and increased blood pressure.
In the recent years, much attention was devoted to the issue of an appropriate diet in this disease, especially when the
standard pharmacotherapy is not effective. The diet of pregnant and lactating woman, and child may have an impact on the
development and deepening of the hyperkinetic syndrome. There is much evidence to indicate that it is linked to nutritional
factors. Chronic deficiencies of certain minerals such as zinc, iron, magnesium and iodine and insufficient dietary intake of
long-chain polyunsaturated fatty acids may have a significant impact on the development and deepening of the symptoms of
ADHD in children. A crucial role in the diet of pregnant and lactating women, and child plays also polyunsaturated omega-3
fatty acids, mainly DHA, which are necessary for proper development and function of brain. Their chronic deficiency may
contribute to increase risk of ADHD in children. The authors of several studies also demonstrated the positive impact of the
elimination food products containing synthetic food additives, like artificial food dyes and preservatives on the behavior of children with ADHD. The beneficial effects brought also the elimination of food products, that are rich in salicylates. It was
found that the intake of food products with a low glycemic index helps to reduce symptoms in some hyperactive children.
Providing an appropriate supply of nutrients and minerals and elimination of certain food products from diet is especially
important during intensive growth and development of the child. In this article the issues concerning the role of the diet
in treatment of the children with diagnosed ADHD and the importance of deficiency of certain minerals and long-chain
polyunsaturated fatty acids in pregnancy and child growth was discussed. There is a need for further studies in this area to
evaluate the potential effectiveness of the diet in treating the symptoms of ADHD.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00