Background. Peaches, sour cherries, nectarines, apricots, plums and cherries are fruit commonly known as “stone fruit”.
Their nutritional properties namely, vitamins, minerals, fiber and numerous microelements, make them a very important
component of human diet. As fruit trees can be attacked by numerous diseases and pests, chemical protection of these crops is
used. Therefore, it is important that the relevant governmental agencies or institutions ensure correct application of pesticides
Objective. The aim of the study was to evaluate the occurrence of pesticide residues in stone fruits south-eastern region of
Poland in 2012–2014 in order to provide data to estimate health risk to consumers.
Material and methods. Validated analytical methods based on liquid / liquid extraction coupled with gas chromatography
with electron capture and nitrogen phosphorus detection (GC-ECD/NPD) and spectrophotometry (dithiocarbamates residues)
were used for the analysis. 92 samples of stone fruits were tested for the presence of pesticide residues.
Results. 13 of all samples (14%) contained pesticide residues. 7 active substances were detected, including 5 fungicides:
boscalide, bupirimate, difenoconazole, dithiocarbamates and captan, and 2 insecticides: cypermethrin and pirimicarb. In
the analysed samples, the use of not recommended plant protection products in orchard crops were found. However, neither
maximum residue levels (MRLs) recommended by the Regulation (EC) No 396/2005 were exceeded nor pesticides being
unapproved by the Regulation (EC) No 1107/2009 detected in the analysed samples.
Conclusions. Lack of plant protection products for control specific diseases or pests in crops results in the use of formulations
not recommended for use in certain orchard crops. On a basis of results reported in previous years it can be concluded
that occurrence of pesticide residues in stone fruit samples dropped significantly.
Wprowadzenie. Brzoskwinie, wiśnie, nektarynki, morele, śliwy oraz czereśnie są to owoce powszechnie nazywane „pestkowe”.
Owoce te, ze względu na właściwości odżywcze tj.: witaminy, minerały, błonnik i liczne mikroelementy, pełnią
bardzo ważną funkcję w diecie. Ponieważ drzewa owocowe mogą być atakowane przez liczne choroby i szkodniki stosuje
się chemiczną ochronę tych upraw. Z tego powodu ważna jest kontrola prawidłowości stosowania pestycydów przez właściwe
urzędy państwowe lub instytucje.
Cel badań. Celem pracy była ocena występowania pozostałości środków ochrony roślin w owocach pestkowych pochodzących
z południowo-wschodniego regionu Polski w latach 2012–2014 i dostarczenie danych umożliwiających oszacowanie
ryzyka zdrowotnego dla konsumentów.
Materiał i metoda. Do analizy zastosowano zwalidowane metody analityczne opierające się na ekstrakcji ciecz/ciecz
w połączeniu z chromatografią gazową z detekcją wychwytu elektronów i azotowo-fosforową (GC-ECD/NPD) oraz spektrofotometryczne
(pozostałości ditiokarbaminianów). Przebadano 92 próbki owoców pestkowych.
Wyniki. W 13 próbkach (14%) stwierdzono obecność pozostałości środków ochrony roślin. Wykryto 7 substancji czynnych
takich jak boskalid, bupirymat, difenokonazol, ditiokarbaminiany oraz kaptan należące do grupy fungicydów, a także
cypermetrynę i pirymikarb z grupy insektycydów. W analizowanych próbkach stwierdzono przypadki nieprawidłowości
związanej z zastosowaniem preparatów niezalecanych do ochrony danej uprawy sadowniczej. Natomiast w żadnej próbce
nie stwierdzono pozostałości środków ochrony roślin w ilości, która przekraczałyby najwyższe dopuszczalne poziomy
pozostałości (NDP, ang.MRLs), jak również substancji, których stosowanie w ochronie roślin zostało zabronione. Wnioski. Brak zarejestrowanych środków ochrony roślin do zwalczania chorób czy szkodników w uprawach jest przyczyną
stosowania preparatów niezalecanych do niektórych upraw sadowniczych. Na podstawie wyników z lat ubiegłych można
stwierdzić, że częstotliwość występowania pozostałości pestycydów w próbkach owoców pestkowych znacznie spada.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00