Coffee and its impact on health continue to be the topic of much heated debate. Until recently, coffee consumption has been
believed to be associated with adverse effects, mainly cardiovascular problems. However, the vast majority of contemporary
sources not only emphasize a lack of detrimental effect, but also suggest a beneficial effect of coffee intake. According to
the current state of knowledge, coffee consumption is not associated with the majority of cancers although the results of
studies on bladder and lung cancer remain conflicting. In case of colorectal, liver and breast cancers, coffee drinking may
even have a protective effect. Coffee contains numerous compounds, potentially beneficial as well as harmful. The former
include polyphenols which inhibit harmful oxidation processes in the body, while the latter include acrylamide, whose high
intake in daily diet may have carcinogenic action. The impact of coffee on the human body is associated also with other
factors, e.g. the rate of metabolism and other individual features.
Od lat trwa dyskusja na temat wpływu picia kawy na zdrowie. Jeszcze do niedawna przeważały poglądy o jej negatywnych
skutkach, w tym przede wszystkim w postaci zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. W ostatnich latach
większość publikacji naukowych podkreśla jednak brak szkodliwego wpływu picia kawy na zdrowie, a niektóre sugerują
nawet jej działanie prozdrowotne. W świetle aktualnego stanu wiedzy obecność kawy w diecie nie ma związku z zachorowaniem
na większość nowotworów. Niejednoznaczne są dane dotyczące nowotworów pęcherza moczowego i płuc, natomiast
w przypadku jelita grubego, wątroby i piersi nie wyklucza się jej działania ochronnego. Kawa zawiera szereg składników,
zarówno potencjalnie korzystnych, jak i szkodliwych. Do pierwszej grupy należą przede wszystkim polifenole, hamujące
szkodliwe procesy utleniania w organizmie. Do drugiej należy zaliczyć akryloamid, którego duże spożycie może mieć
działanie kancerogenne. Wpływ kawy na organizm człowieka może zależeć także od innych czynników, w tym szybkości
jej metabolizmu i innych cech osobniczych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00