Tytuł pozycji:
Zachowania żywieniowe studentek Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy z kierunku wychowanie fizyczne zamieszkałych w wynajętych mieszkaniach
- Tytuł:
-
Zachowania żywieniowe studentek Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy z kierunku wychowanie fizyczne zamieszkałych w wynajętych mieszkaniach
Dietary behaviours of physical education students in Kazimierz Wielki University in Bydgoszcz living alone in rented apartments
- Autorzy:
-
Eksterowicz, J.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/875373.pdf
- Data publikacji:
-
2010
- Wydawca:
-
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
- Źródło:
-
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2010, 61, 3
0035-7715
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedmiotem pracy była analiza zachowań żywieniowych studentek z kierunku wychowanie fizyczne Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy samodzielnie zamieszkałych w wynajętych mieszkaniach. Ocenę żywienia przeprowadzono w oparciu o program komputerowy „ Wikt 1,3" , polecany przez Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Dokonano również oceny stanu odżywienia poszczególnych respondentek z wykorzystaniem wskaźnika AMC. Stwierdzono, że wyżywienie badanych studentek było zbyt ubogie pod względem białkowo energetycznym i minerałowo węglowodanowym, natomiast w nadmiernych ilościach zawierało tłuszcze. Badania antropometryczne wykazały, że badane kobiety pod względem somatycznymi charakteryzowały się średnio prawidłową masą ciała oraz przeciętnie dobrym stanem odżywienia.
The aim of the paper was analysis of behaviours of dietary students from Physical Education Department of Kazimierz Wielki University in Bydgoszcz, and who lives independently in lodgings. The evaluation of feeding was conducted based on a computer program "Wikt 1,3 recommended by Institute of the Food and Feeding in Warsaw. Evaluations of the state of feeding individual respondents up using the AMC indicator were also determined. The diet of examined students contained too little energy, proteins, carbohydrates and minerals, however in excess quantities contained fat. Anthropometrics measurements showed\ that examined women under the account somatic, were characterized with average by a correct body weight, and on average with good state of nourishing oneself.