Background. Osteoporosis is a growing problem facing modern society and currently poses one of the most serious health
challenges. It is a progressive skeletal disease characterised by low bone mineral density whose development depends on
multiple factors. These principally include increasing age, nutrition, physical activity, endocrine changes, lifestyles, general
health condition and taken drugs.
Objectives. To assess how much subjects (aged >50 years) are aware of the dangers in contracting osteoporosis along with
the effects that lifestyle and dairy product consumption can have on this condition developing.
Material and methods. A questionnaire, designed in-house, was used to survey a group of 150 randomly selected individuals
aged above 50 years. This was performed in June 2012. Questions were on socio-demographics, milk and dairy
product consumption, physical activity as well as assessing knowledge about osteoporosis that included issues such as its
incidence, prevention and morbidity.
Results. Osteoporosis was established in 60.7% subjects of whom 69.2% were women. Only 9.3% never consumed any
dairy products. Physical activity of some kind was undertaken by 77.3% subjects. Within the last year, 38.0% reported
having fractures of whom 46.0% had osteoporosis and 25% were healthy. Respondents were aware that consuming dairy
products is beneficial to bone health and this awareness was higher among those with osteoporosis. Physical activity was
also recognised to be important in preventing this condition.
Conclusions. Subjects suffering from osteoporosis had twice as many more fractures than healthy subjects.
Wprowadzenie. Osteoporoza jest coraz większym problemem współczesnego społeczeństwa. Jest to choroba szkieletu,
która charakteryzuje się niską gęstością mineralną kości. Jest ona bardzo poważnym wyzwaniem w obecnych czasach,
ponieważ na jej rozwój wpływa wiek a także odżywianie, aktywność fizyczna, zaburzenia hormonalne, styl życia, ogólna
kondycja zdrowotna a także przyjmowane leki.
Cel badań. Celem badań była ocena świadomości zagrożenia osteoporozą oraz wpływu stylu życia i spożywania przetworów
mlecznych na jej występowanie u osób w wieku powyżej 50 roku życia.
Materiał i metody. Badania zostały przeprowadzone na podstawie ankiety własnego autorstwa w czerwcu 2012 roku.
Badaną grupą było 150 losowo wybranych osób w wieku od 50 lat wzwyż. Ankieta zawierała pytania dotyczące sytuacji
socjo-demograficznej ankietowanych oraz wiedzy i zagadnień dotyczących osteoporozy, przyczyn jej występowania, zapobiegania,
zachorowalności a także spożywania mleka i przetworów mlecznych oraz aktywności fizycznej.
Wyniki. 60,7% badanych miało osteoporozę, a 69,2% chorych stanowiły kobiety. Tylko 9,3% badanych nie spożywała
produktów mleczarskich. 77,3% respondentów stosowało jakiś rodzaj aktywności fizycznej. 38,0% deklarowało, że w ciągu
ostatniego roku wystąpiło u nich złamanie, przy czym 46% wśród nich miało osteoporozę i 25% wśród zdrowych. Uczestniczący
w badaniach byli świadomi, że spożywanie produktów mlecznych ma korzystny wpływ na kościec, jednak większą
świadomość miały osoby z osteoporozą. Aktywność fizyczna była częstą praktyką wśród respondentów, wskazywana jako
ważna część profilaktyki osteoporozy.
Wnioski. Nadal niewystarczająca wiedza na temat osteoporozy u osób powyżej 50 roku życia i powinna być poszerzana, co
mogłoby wpłynąć na zmniejszenie liczby złamań u takich osób, które są niemal dwukrotnie częstsze niż u osób zdrowych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00