Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wykształcenia rodziców na częstotliwość spożywania warzyw i owoców przez ich dzieci

Tytuł:
Wpływ wykształcenia rodziców na częstotliwość spożywania warzyw i owoców przez ich dzieci
The influence of the parents education on the frequency of vegetable and fruit consumption by their children
Autorzy:
Kwiatkowska, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/874985.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
Źródło:
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2010, 61, 2
0035-7715
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Na sposób żywienia ma wpływ wiele różnych czynników. Jak wynika z licznych badań szczególnie dzieci i młodzież spożywają zbyt małe ilości owoców i warzyw. Celem pracy było zbadanie wpływu wykształcenia rodziców na częstotliwość spożywania warzyw i/lub owoców przez ich dzieci. Materiał empiryczny uzyskano metodą ilościową – anonimowego badania ankietowego z wykorzystaniem kwestionariusza wypełnionego pod nadzorem ankietera. Badanie przeprowadzono jesienią 2006 roku, na próbie 216 uczniów Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego w Warszawie, w wieku 17-20 lat. Uzyskane dane z kwestionariusza ankiety poddano analizie w programie statystycznym SPSS. Zaobserwowano, że badana młodzież zbyt rzadko spożywa owoce i warzywa. Stwierdzono, że wykształcenie rodziców badanych uczniów nie miało istotnego wpływu na częstotliwość spożywania warzyw i/ lub owoców przez badaną młodzież, ale było istotne statystycznie dla częstotliwości spożywania warzyw i/lub owoców w postaci surowej.

Many different factors affect the way we eat. Extensive research shows that children and the young people consume too small quantities of fruits and vegetables. The purpose of work was examining the influence of the School Education on the consumption of vegetable and/or fruit consumption by their children. Empirical material was obtained with the quantitative method - the anonymous research. The research was passed with the autumn 2006, on 216 students aged 17-20, from the technical school of gastronomic and hotel management in Warsaw. Obtained data from the questionnaire became a subject to the analysis on statistical program (SPSS). Research shows that young people consume fruits and vegetables too seldom. Analysis of variance for differentiating frequency of fruit and/or vegetable consumption according to mothers’ and father’s education showed no significance but analysis of variance for differentiating frequency of fresh fruit and/or vegetable consumption according to mothers’ and father’s education showed significance.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies