Ocena narażenia zdrowia ludzkiego związanego ze spożywaniem wody o podwyższonym poziomie stężenia srebra wymywanego z systemów filtrów dzbankowych Assessment of human health exposure connected with consumption of water characterized with elevated concentration level of silver released from jug water filter systems
Srebro zwykle występuje w wodzie wodociągowej, w stężeniach nie stanowiących zagrożenia dla zdrowia ludzi i dlatego
w Dyrektywie 98/83/WE dotyczącej jakości wody przeznaczonej do spożycia nie określono najwyższego dopuszczalnego
stężenia tego pierwiastka. Dezynfekcja wody oparta na procesie elektrochemicznego generowania srebra lub jego związków
może prowadzić do wzrostu stężenia tego metalu w dezynfekowanej wodzie do poziomu 0,050 mg/l i wyższego, chociaż
trzeba podkreślić, że w Polsce tego typu technologia nie jest stosowana. Jednak w przypadku użycia środków bakteriostatycznych
opartych na solach srebra np. w filtrach dzbankowych zawierających wkłady z węglem aktywnym modyfikowanym
związkami srebra, pierwiastek ten przedostaje się do doczyszczanej i spożywanej wody (służącej również do sporządzania
kawy, herbaty, zup i rozcieńczania zagęszczonych soków) w ilościach, które stanowią istotną część dziennej dawki srebra
przyjmowanej doustnie przez człowieka. W pracy przedstawiono wyniki obrazujące poziomy stężeń wymywanego srebra
do doczyszczanej wody w przypadku stosowania systemów filtrów dzbankowych z wkładami zawierającymi węgiel aktywny
modyfikowany związkami srebra i wymieniacz jonowy. Badania przeprowadzono zgodnie z Brytyjska Normą BS 8427:2004
określającą wymagania w odniesieniu do charakterystyki działania stosowanych filtrów do uzdatniania wody przeznaczonej
do spożycia w warunkach domowych. Zawartości srebra w wodzie testowej doczyszczanej za pomocą filtrów dzbankowych
były oznaczane za pomocą zwalidowanej metody oznaczenia srebra techniką optycznej spektrometrii emisyjnej ze wzbudzeniem
w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-OES). W zależności od typu zastosowanego systemu filtra dzbankowego
średnie ogólne stężenia srebra w całkowitych okresach eksploatacji urządzeń (obejmujących możliwość filtracji 100 l wody)
mieściły się w zakresie od 0,0022 mg/l do 0,0175 mg/l, nie stanowiąc istotnego zagrożenia dla zdrowia ludzi.
Silver usually exists in tap water at concentrations which are not connected with human health risk and therefore
maximum admissible concentration level of this element was not established in Directive 98/83/EC concerning quality
of water intended for human consumption. Disinfection of water based on generation of silver or silver compounds by
electrochemical process could led to the increase of concentration of this metal in disinfected water up to level of 0.050
mg/l or higher, although it should be underlined that this type of technology is not used in Poland. However, in the case of
application of bacteriostatic agents based on silver salts e.g. in jug water filter systems consist of cartridges with activated
carbon modified by silver compounds, this element may migrate into purified and further consumed water (applied also for
preparation of coffee, tea, soup and dilution of concentrated juices) in amounts which provide essential part of daily dose
of silver taken orally by human. In this work the results showing the concentration levels of silver released into purified
water in the case of application of jug water filter systems with cartridges consist of activated carbon modified with silver całkocompounds
and ion exchanger were presented. Study was performed according to British Standard BS 8427:2004 which
describes requirements in respect to the performance of jug water filter systems used for the domestic treatment of drinking
water. The concentrations of silver in challenge water purified by jug water filter systems were determined using validated
method of determination of silver by inductively coupled plasma optical emission spectrometry technique (ICP-OES). In
accordance to type of jug water filter systems applied grand mean of silver concentrations achieved during whole cycle of
exploitations of product (including possibility of filtrations of 100 l of water) were in the range 0.0022 mg/l – 0.0175 mg/l,
which is not provided essential human health risk.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00