Background. Vegetarian diets, by definition, are rich in vegetables and so may have high levels of nitrates, that
can elicit both positive or negative effects on the human body. Exposure to nitrates can thus be potentially higher
for this population group.
Objective. To estimate dietary nitrates intakes in Polish vegetarians and compare these with the Polish average.
Material and methods. A sample of 86 vegetarians were surveyed via a questionnaire to determine nitrate intake for
those adopting a vegetarian diet. Nitrate intakes for the average Pole were obtained from the Central Statistical Office.
Results. The domestic intake of nitrate, per average person, during 2000-2009, ranged from 115.5 to 133.7 mg
NaNO3 with a mean of 125 mg NaNO3 of which 35.4% constituted the Acceptable Daily Intake (ADI). For
vegetarians, the corresponding levels ranged from 37.3 to 2054.3 mg NaNO3 with a mean intake of 340.1 mg
NaNO3 of which 95.8% represented the ADI. This was almost twice more than values obtained from calculating
nitrate intakes of a typical 7-day vegetarian menu; 104.5 to 277.6 mg NaNO3 with a mean 175.9 mg NaNO3 with
the 49.1% making up the ADI.
Conclusions. The nitrate intakes in the tested vegetarians were 140 to 270% higher than ones for the average
Pole, however in both cases the ADI was not exceeded. Nevertheless, the higher intake of nitrates so observed
in vegetarians can be hazardous to some from this population group.
Wprowadzenie. Dieta wegetariańska, bogata w warzywa a przez to w azotany (V) może mieć korzystny jak i
niepożądany wpływ na organizm człowieka. Wegetarianie narażeni są na większe pobranie azotanów (V) z dietą
ze względu na większy udział w niej warzyw.
Cel. Celem badań było oszacowanie pobrania azotanów (V) przez wegetarian oraz porównanie z pobraniem tych
związków przez statystycznego Polaka.
Materiał i metody. Oszacowanie pobrania azotanów (V) przez wegetarian przeprowadzono metodą ankietową
wśród 86 wegetarian oraz na podstawie jadłospisu wegetariańskiego. Oszacowania pobrania tych związków przez
statystycznego Polaka dokonano na podstawie danych o spożyciu Głównego Urzędu Statystycznego (GUS).
Wyniki. Pobranie azotanów (V) w gospodarstwach domowych w Polsce w latach 2000-2009 wynosiło od
115,8 mg NaNO3/os do 133,7 mg NaNO3/d/os. Średnie pobranie tych związków wynosiło 125,5 mg NaNO3/d/
os co stanowiło 35,4% akceptowanego dziennego pobrania (ADI). Wielkość dziennego pobrania azotanów (V)
wśród ankietowanych wegetarian wynosiła od 37,2 mg NaNO3/os do 2054,3 mg NaNO3/os. Średnie pobranie
tych związków wynosiło 340,1 mg NaNO3/d/os (95,8% ADI) i było prawie dwukrotnie wyższe niż pobranie tych
związków obliczone na podstawie 7-dniowego jadłospisu wegetariańskiego od 104,5 mg NaNO3/os do 277,6
mg NaNO3/os, wynoszące średnio 175,9 mg NaNO3/d/os (49,5% ADI). Wnioski. Średnie pobranie azotanów (V) przez wegetarian stanowiło od 140% do 270% wielkości pobrania tych
związków z tradycyjną dietą przez statystycznego Polaka. Akceptowane dzienne pobranie tych związków nie
zostało przekroczone zarówno przez wegetarian jak w gospodarstwach domowych. Większe pobranie azotanów
(V) przez wegetarian w wyniku większego spożycia warzyw może stanowić zagrożenia dla zdrowia niektórych
wegetarian.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00