Background. Numerous studies attest to the role that inappropriate food product groups in the human diet, including children
and adolescents diet, leading to abnormal intakes of many important nutrients, such as minerals.
Objectives. These studies were undertaken to assess the coverage of the recommended values for chosen minerals by 205
children and adolescents between the ages of 4 and 20 years, grown up in Krakow orphanages.
Materials and Methods. Sodium, magnesium, zinc, iron, copper, calcium and potassium concentrations in 112 diets of
children and adolescents from 7 selected orphanages in Krakow in every season of the year were performed using AAS
method. Results obtained were compared to recommended standards in Poland.
Results. Intakes of calcium and potassium were usually too low whilst adequate levels of dietary magnesium and calcium
were seen only for the youngest children. Recommended dietary levels of zinc were met in all cases and mostly also for
iron and copper. Sodium intakes were however excessive.
Conclusions. The study demonstrates that regular a monitoring and adjusting of the diet is necessary for the assessed children
and adolescents in order to correct dietary abnormalities.
Wprowadzenie. Niewłaściwy udział grup produktów spożywczych w diecie człowieka, w tym również dzieci i młodzieży,
stwierdzany w licznych badaniach, może prowadzić do niezgodnego z normami spożycia, istotnych z żywieniowego punktu
widzenia, m.in. składników mineralnych.
Cel. Badania podjęto w celu oceny pokrycia zapotrzebowania na wybrane składniki mineralne przez 205 wychowanków
w wieku od 4 do 20 lat, przebywających w krakowskich domach dziecka.
Materiał i metody. Metodą AAS oznaczano poziom sodu, magnezu, cynku, żelaza, miedzi, wapnia i potasu ogółem w 112
racjach pokarmowych, pobieranych o każdej porze roku z siedmiu domów dziecka. Uzyskane wyniki porównano do obowiązujących
norm.
Wyniki. Spożycie wapnia i potasu przez ocenianą populację było najczęściej zbyt małe. Właściwe ilości magnezu i wapnia
dostarczały jedynie racje pokarmowe najmłodszych dzieci. Wychowankowie wszystkich ocenianych domów dziecka w pełni
pokrywali zapotrzebowanie na cynk, natomiast zapotrzebowanie na żelazo i miedź większość z nich. Natomiast spożycie
sodu przez wszystkich uczestniczących w badaniach było zbyt duże.
Wnioski. Uzyskane wyniki badań wskazują na konieczność regularnego monitorowania i korygowania błędów żywieniowych
ocenianej populacji dzieci i młodzieży.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00