Background. Adiponectin is a protein specific to visceral adipose tissue where its concentrations are reduced in type 2
diabetes and obesity. Many factors also determine serum levels of adiponectin such as gender, BMI, as well as diet.
Objective. To compare the effects of consuming certain key foodstuff products on serum adiponectin concentrations between
diabetic patients and suitable controls.
Material and methods. A survey and laboratory testing was performed on 72 patients of whom (n = 21) were diabetics,
whilst the control group, (n = 51) non-diabetics. Eating habits were assessed and serum adiponectin was measured in all cases.
Results. Diabetic patients had significantly lower adiponectin levels compared to the control group; respectively (23.5±21.1
μg/ml vs. 36.5±21.1 μg/ml; p=0.02). Furthermore, women had higher concentration than men; respectively (41.3 μg/ml±
20.1 μg/ml vs. 22.0 μg/ml± 14.8 μg/ml; p=0.000). A high consumption of foodstuffs such as vegetables, vegetable oils,
coffee and tea positively correlated with adiponectin concentration in serum, whilst a negative correlation was seen with
consumptions of mixed bread, fried and baked dishes, alcohol, nuts and seeds.
Conclusions. Serum adiponectin levels are related to factors such as gender, (higher in women), BMI, (higher in persons with
normal body weight) and whether diabetic, (lower in people with diabetes). Multiple correlations were observed between
the consumption of foodstuff product groups and serum adiponectin concentration. It is thereby suggested, that adiponectin
could have a significant role to play in the treatment and prevention of diabetes and obesity.
Wprowadzenie. Adiponektyna jest białkiem swoistym dla tkanki tłuszczowej wisceralnej. Zmniejszone jej stężenie obserwuje
się w cukrzycy typu 2 oraz otyłości. Istnieje wiele czynników determinujących poziom adiponektyny w surowicy krwi
tj. płeć, BMI, ale również dieta. Celem pracy była ocena wpływu spożywanych grup produktów na poziom adiponektyny
w surowicy krwi osób z cukrzycą oraz grupy kontrolnej.
Materiał i metody. Badaniem ankietowym oraz analizą laboratoryjną objęto 72 pacjentów. Grupę badaną (n=21 osób)
stanowiły osoby chore na cukrzycę, natomiast grupę kontrolną (n=51 osób) stanowiły osoby bez cukrzycy. Ocenie poddano
sposób żywienia oraz zawartość adiponektyny w surowicy krwi pacjentów.
Wyniki. Adiponektyna osiągała niższe wartości u osób z cukrzycą w porównaniu do grupy kontrolnej (23,5±21,1 μg/ml vs.
36,5±21,1 μg/ml; p=0,02). Kobiety charakteryzowały się wyższym jej stężeniem w stosunku do mężczyzn (41,3 μg/ml±
20,1 μg/ml vs. 22,0 μg/ml± 14,8 μg/ml; p=0,000). Wysoka częstość spożycia produktów spożywczych takich jak: warzywa,
oleje roślinne, kawa i herbata dodatnio korelowała ze stężeniem adiponektyny w surowicy krwi. Natomiast spożywanie
pieczywa mieszanego, potraw smażonych i pieczonych, alkoholu, orzechów i pestek było ujemnie skorelowane ze stężeniem
adiponektyny w surowicy krwi.
Wnioski. Wykazano, że poziom adiponektyny w surowicy krwi zależy od czynników takich jak: płeć (wyższy u kobiet),
BMI (wyższy u osób z prawidłową masą ciała) oraz obecności cukrzycy (niższy u osób z cukrzycą). Zaobserwowano wiele
korelacji dotyczących częstości spożycia produktów, a stężeniem adiponektyny w surowicy krwi, co też może odgrywać
znaczącą rolę w leczeniu oraz profilaktyce cukrzycy oraz otyłości.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00