Jakościowy sposób żywienia dzieci i młodzieży uprawiających szermierkę. Część I. Spożywanie posiłków Nutritional habits in children and adolescents practicing fencing. Part 1. Meal consumption
Celem pracy była ocena spożywanie posiłków, w dni beztreningowe i treningowe przez dzieci i młodzież z klas sportowych.
Badania ankietowe dotyczące liczby i częstotliwości spożywanych posiłków przeprowadzono na 141-osobowej grupie dzieci
i młodzieży trenujących szermierkę w klasach sportowych w szkole podstawowej i w gimnazjum. Przy pomocy programu
komputerowego SPSS 12.0 PL for Windows analizowano wpływ płci i wieku uczniów na liczbę i częstotliwość spożywanych
posiłków w dni beztreningowe i treningowe. Spożywanie posiłków przez ankietowanych uczniów, a przede wszystkim przez
uczennice gimnazjum, należy ocenić bardzo niekorzystnie z powodu zbyt niskiego odsetka osób regularnie spożywających
posiłki, a przede wszystkim drugie śniadania. Chłopcy jedli więcej posiłków niż dziewczęta. Szczególnie niekorzystne jest
mniejsza liczba spożywanych posiłków przez uczennice gimnazjum, gdyż może wskazywać na zagrożenie anoreksją. Wskazane
jest przeprowadzenie edukacji żywieniowej dzieci młodzieży ze szkół sportowych i zwrócenie im uwagi na istnienie współzależności
pomiędzy właściwym sposobem żywienia, stanem odżywienia i osiąganiem sukcesów w uprawianej dyscyplinie
sportu. Uczennice gimnazjum powinny być poinformowane o niebezpieczeństwie zachorowania na anoreksję.
The aim of this study was to assess habits related to eating meals in children and adolescents who attended sports
schools. The days with training and the days free of training were analysed separately. The questionnaires on the number
and frequency of eating meals were filled in by 141 children and adolescents who practised fencing and attended sports
classes in primary and secondary schools. The influence of gender and age on the number and frequency of eating meals was
analysed by means of the SPSS 12.0 PL for Windows computer programme. The studied children’s and adolescents’ habits
related to eating meals were highly unfavourable, especially in females from secondary school, mainly due to a very low
percentage of students who ate meals regularly, lunch in particular. Boys ate more meals than girls. Especially disconcerting
was a very low number of meals eaten by females from secondary school, which may imply a risk of anorexia. Children
and adolescents who attend sports schools should be educated on nutrition and the relation between food habits, nutritional
status and achieving success in sport. Females from secondary schools should be informed about the danger of anorexia.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00