Background. Wrong dietary practices and excessive body mass may not only influence the risk of primary breast cancer
but also the risk of its recurrence.
Objective. Evaluation of dietary practices and identification of nutritional factors which may influence the risk of tumor
recurrence in women with prior breast cancer.
Materials and methods. The case-control study involved 108 women aged 50 years and older with history of breast cancer
who were divided into two categories: women after completed cancer treatment with no recurrence for minimum 5 years
(group I, n=82) and women with diagnosed breast cancer recurrence (group II, n=26). A control group (n=74) constituted
of subjects with no breast cancer diagnosis. In every subject anthropometric measurements were taken and dietary practices
were evaluated by means of an original questionnaire.
Results. Average BMI and hip circumference values were higher in the group II than in the group I. In both study groups
the percentage of high WHR values was significantly higher than in the control group. Women with history of cancer
consumed significantly fewer vegetable and fruit and more refined cereals, dairy products, meat and cold cuts than women
in the control group. Group I responders more often declared implementation and maintenance of changes in their diet after
diagnosis of cancer than women from group II. Subjects with cancer history consumed more alcohol and more often used
supplements than females in the control group.
Conclusion. Avoiding overweight and obesity along with following the principles of a healthy diet seems to reduce the risk
of both breast cancer incidence and its recurrence.
Wprowadzenie. Sposób żywienia i nadmierna masa ciała mogą wpływać nie tylko na powstawanie raka piersi lecz również
na ryzyko wystąpienia nawrotów choroby.
Cel. Ocena sposobu żywienia oraz identyfikacja czynników żywieniowych mogących mieć wpływ na ryzyko nowotworu
u kobiet po przebytym raku piersi.
Materiał i metody. Badanie kliniczno-kontrolne objęło 108 kobiet po 50. roku życia z rakiem piersi na podstawie wywiadu.
Kobiety zostały podzielone na dwie grupy: grupa I, (n=82) - kobiety po zakończonym leczeniu, u których przez
minimum 5 lat nie wystąpiło wznowienie choroby i grupa II, (n=26) - kobiety z wtórnie zdiagnozowanym rakiem piersi.
Grupę kontrolną (n=74) stanowiły kobiety bez raka piersi w wywiadzie. Wykonano badania antropometryczne oraz przeanalizowano
sposób żywienia kobiet przy użyciu autorskiego kwestionariusza.
Wyniki. W grupie II kobiet zaobserwowano wyższe średnie wartości BMI oraz obwodu bioder niż w grupie I. W obu
grupach badanych odsetek wysokich wartości WHR był istotnie wyższy niż w grupie kontrolnej. Kobiety z historią nowotworową
spożywały istotnie mniej warzyw i owoców oraz więcej nabiału, mięs i wędlin niż kobiety z grupy kontrolnej.
Respondentki z grupy I istotnie częściej deklarowały wprowadzenie i utrzymanie zmian w sposobie żywienia po rozpoznaniu
choroby niż kobiety z grupy II. Kobiety z historią nowotworową wypijały większe ilości alkoholu i częściej stosowały
suplementy diety niż kobiety onkologicznie zdrowe.
Wnioski. Unikanie nadwagi i otyłości oraz przestrzeganie zasad zdrowej diety wydaje się zmniejszać ryzyko zarówno
zachorowania na raka piersi jak i wystąpienia jego nawrotów.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00