Residues of plant protection products can be nowadays found in almost all samples of fruits as even if their application was
carried out with respect to standards of Good Agricultural Practice. The intake of these compounds with food of plant origin
may result in various disorders and diseases. Since the use of plant protection agents seems unavoidable, it is necessary to
treat contaminated food material to eliminate or reduce residues content within food products. Ozone is utilized for elimination
of biological and chemical contaminants in various environmental matrixes. Since its utilization in food industry has
been permitted many experiments were conducted in order to determine its efficiency and side effects on food quality. The
goal of this paper is to contribute to a discussion on the ozonization as a process leading to reduction of pesticide residues
on plant surface.
Pozostałości środków ochrony roślin są wykrywane niemal we wszystkich próbkach owoców, nawet jeśli stosowane są
zgodnie ze standardami Dobrej Praktyki Rolniczej. Pobieranie tych związków wraz z pożywieniem pochodzenia roślinnego
może powodować różne zaburzenia i choroby. Ponieważ stosowanie tych środków wydaje się być nieuniknione należy
poszukiwać metod usuwania bądź obniżania ich poziomu. Ozon jest używany do eliminacji zanieczyszczeń biologicznych
i chemicznych w różnych matrycach środowiskowych. Odkąd zezwolono na stosowanie tego związku w przemyśle spożywczym
przeprowadzono wiele eksperymentów w celu określenia jego skuteczności oraz skutków ubocznych. Celem
niniejszego artykułu jest udział w dyskusji i przedstawienie publikacji dotyczących wykorzystania ozonu do ograniczenia
poziomów pozostałości pestycydów na powierzchni roślin.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00