Phenolic compounds are a group of key plant metabolites found abundantly in fruit and vegetables. Because of their antioxidant
properties, they play a significant role in preventing various degenerative illnesses, tumours or cardiovascular
disease. In nature, they are present in foods mainly as esters, glycosides and polymers which need to undergo enzymatic
hydrolysis in the digestive tract or by the gut microflora before becoming absorbed. The biological properties of these
phenolic compounds undergoing this degradation, are thus governed by their absorption as well as metabolism. Many
methods are used to assess the rates and the degrees to which these substances are digested and absorbed, both in vivo and
in vitro ones, where the former are the most reliable, although they suffer from various limitations. For this reason, many
in vitro models have now arisen to simulate the function of human digestion in the attempt to faithfully re-create real-life
conditions. Mechanisms of polyphenols absorption have been principally studied by intestinal epithelial cell models, in
particular, those using the Caco-2 cell line.
Związki fenolowe są grupą roślinnych metabolitów występujących obficie w owocach i warzywach. Dzięki swoim właściwościom
antyoksydacyjnym odgrywają istotną rolę w prewencji chorób degeneracyjnych, np. nowotworów lub chorób
układu krwionośnego. W naturze większość związków polifenolowych jest obecna w pożywieniu w postaci estrów, glikozydów
i polimerów, które aby ulec absorpcji muszą zostać zhydrolizowane przez enzymy trawienne bądź mikroflorę
jelitową. Absorpcja oraz metabolizm związków polifenolowych zachodzące w przewodzie pokarmowym człowieka wpływa
na ich właściwości biologiczne. Istnieje wiele metod in vivo oraz in vitro oceniających stopień i szybkość trawienia oraz
przyswajanie związków polifenolowych. Metodami zapewniającymi uzyskanie najbardziej pewnych wyników są metody in
vivo, jednak posiadają one wiele ograniczeń. Dlatego też powstało wiele modeli in vitro symulujących pracę układu pokarmowego
człowieka i odtwarzających wiernie warunki w nim panujące. Do badań nad mechanizmami absorpcji związków
polifenolowych przez nabłonek jelit używane są modele kultur nabłonkowych in vitro, w szczególności z wykorzystaniem
linii komórkowych Caco-2.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00