Spożycie potraw i/lub przekąsek rybnych przez młodzież szkolną z Pojezierza Międzychodzko-Sierakowskiego The consumption of dishes and/or fishy snacks by school youth from Miedzychodzko-Sierakowskie Lakes
Młodzież szkolna mieszkająca na terenie Pojezierza Międzychodzko-Sierakowskiego spożywała potrawy i/lub przekąski
z ryb na podobnie niskim poziomie jak ich rówieśnicy w innych regionach kraju i były to głównie ryby smażone panierowane
oraz produkty częściowo lub wysoko przetworzone, tj.: śledzie w śmietanie, pasty z ryb wędzonych oraz konserwy rybne.
Stosunkowo wysokie rangi w szeregach: preferencyjnym (lubienia) i częstotliwości spożycia uzyskały karp i śledź oraz tania,
hodowlana panga, z importu. Czynnikami najbardziej wpływającymi na niski poziom konsumpcji potraw i/lub przekąsek
z ryb była obecność w nich ości oraz specyficzny zapach. Wydaje się zatem, że opracowanie atrakcyjnych smakowo potraw
i/lub przekąsek z ryb świeżych, mogłoby pomóc w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych młodzieży oraz
zachowaniu tradycji ich spożywania w życiu dorosłym.
The school youth inhabiting Międzychodzko-Sierakowskie lakes consumed dishes and/or fishy snacks on the similar low
level as their peers in other regions of country, mainly breaded fried fishes and partly or highly manufactured products i.e.,
herrings in sour cream as well as pastes from smoked fishes and canned fishes. Relatively high ranks in rows of preference
(liking) and frequency intake were found for carp, herring and cheap cultured panga from import. The presence of bones
and specific odour were the factors that mostly affected low consumption of dishes and/or snacks from fishes. It seems that
preparation of attractive tasty dishes and/or snacks from fresh fishes could help in youth teaching regarding correct nutritional
habits as well as retain tradition of their consumption during adult life.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00