Sposób żywienia w każdym wieku istotnie wpływa na organizm człowieka, a ludzie starsi, wraz ze swoimi tradycjami
żywieniowymi, a także przebytymi chorobami, wymagają często specyficznej interwencji dietetycznej. Prawidłowy sposób
żywienia jest ważnym elementem stylu życia, który może stać się czynnikiem sprzyjającym tzw. zdrowemu, pomyślnemu
starzeniu się (ang. successful aging) i oddalać w czasie rozwój niezakaźnych, przewlekłych chorób metabolicznych
diagnozowanych w największej liczbie wśród ludzi starszych. Choroby neurozwyrodnieniowe zakwalifikowane zostały
do chorób przewlekłych o nadal kontrowersyjnej etiologii. Przypuszcza się jednak, że niektóre czynniki żywieniowe, jak
odpowiednie spożycie witamin z grupy B, witamin antyoksydacyjnych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
może odgrywać istotną rolę w ich zapobieganiu i leczeniu. Dieta obfitująca w warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo,
mleko i produkty mleczne, zawierająca ryby, a także oleje roślinne oraz orzechy dostarcza wszystkich niezbędnych składników
pokarmowych. Odpowiednie połączenie tych produktów spożywczych w potrawy, szeroko opisywane w literaturze
jako dieta śródziemnomorska, sprzyja długiemu życiu w zdrowiu.
Nutritional patterns affect significantly man’s body at each age. The elderly – with their eating habits and diseases they
have overcome – often require specific dietary intervention. A proper and well-balanced diet is an important element of
lifestyle that may become a factor facilitating the so-called healthy, successful ageing and delay the development of noninfectious,
chronic metabolic diseases that are in majority of cases diagnosed in elder people. Neurodegenerative diseases
have been classified amongst chronic diseases yet with still controversial etiology. Nevertheless, it is speculated that some
nutritional factors, including the appropriate intake of B-group vitamins, antioxidative vitamins and polyunsaturated fatty
acids, are likely to play a significant role in their prevention and therapy. A diet rich in vegetables and fruits, whole-meal
bread, milk and dairy products as well as containing fish, plant oils and nuts provides all indispensable nutrients. The appropriate
merging of these food products into dishes – widely described in literature as the Mediterranean diet – facilitates
leading a long life in health.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00